Koç Holding, helikopter taşıma gemisine talip oldu. Koç Holding Savunma Sanayi, Diğer Otomotiv ve Bilgi Grubu Başkanı Kudret Önen, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın açtığı, helikopter taşıma gemisi ihalesi için bir hafta içinde teklif vereceklerini söyledi. Önen “Ülkemizin böyle bir projeyi yapmış olması bence gurur verici. Biz de onun içinde olduğumuz için çok sevinçliyiz. Yerli mühendis, yerli dizayn ve imalat ve teknoloji hakları kendimizin olan bir ürün peşindeyiz” dedi. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’ndaki (IDEF’11) Otokar standında basın toplantısı düzenleyen Kudret Önen, RMK Marine ile deniz projelerinde yer aldıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Türkiye şu anda helikopter taşıma gemisi diyebileceğimiz yeni bir ihale açtı. Üstünde, 35 tonluk 4 tane helikopteri olan, bin kişi taşıyabilen, 30 civarında tank ve 70-80 civarında askeri aracı taşıyabilen ciddi bir helikopter taşıma gemisi. Bu, şu anda üzerinde çalıştığımız bir proje. Tersanemizi bu projeye hazırlıyoruz. Çok ciddi yatırımlar yaptık. Bir hafta içinde teklifimizi vereceğiz. Ülkemizin böyle bir projeyi yapmış olması bence gurur verici. Onun içinde olduğumuz için sevinçliyiz. Yerli mühendis, yerli dizayn ile imalat ve teknoloji hakları kendimizin olan bir ürün peşindeyiz.”

Hava projelerinde biraz geciktik

“Biz Otokar’ın normal arabalarla başlayan tankla biten başarısının bir benzerini de tersanemizde yapmak istiyoruz” diyen Önen “Kalıcı, sürdürülebilir, Deniz Kuvvetlerimizin bir ortağı olarak hem dizayn merkezi hem üretim merkezi olmak istiyoruz. Savunma sanayinin ileride Koç Grubu’nun ana ve önemli sektörlerinden biri olmaması için hiç bir neden yok. O yolda ilerliyoruz” diye konuştu. Bundan sonra da belki bir hava projesi alabileceklerini kaydeden Önen “Hava projelerinde bence biraz geciktik, biraz geç kaldık. Bunda da üzgünüm ama her tarafa konsantre olamazdık ama boşluklar arıyoruz. Hakikaten teknolojisini yaratacağımız, ülkemize katma değer yaratacağımız, takip edeceğimiz ve sürdürülebilir bir büyüme yakalayacağımız bir hava projesi olursa muhakkak gireriz ve inceleriz” dedi. EKONOMİ SERVİSİ

Savunma Fuarı’nda 2 önemli işbirliği

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) ile Alman Cassidian arasında insansız hava aracı ‘Talarion Programı’nda işbirliği yapılmasına ilişkin protokol imzalandı. IDEF’11 kapsamında gerçekleştirilen imza töreninde konuşan TUSAŞ-TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, anlaşmanın, stratejik sınıfta bir insansız hava aracını birlikte geliştirmek, üretmek ve pazarlamak konusunda bir niyet anlaşması olduğunu söyledi. Cassidian CEO’su Bernhard Gerwert de “İlk defa daha müşterilerle kontrat imzalamadan böyle bir programı başlattık. TAI de burada geliştirme aşamasından itibaren bizimle beraber olacak” diye konuştu.

Lockhead ile Havelsan anlaştı

Öncelikle Fransa, Almanya ve İspanya’nın gelecekteki uzun havada kalışlı insansız keşif ve gözetleme ihtiyaçlarını karşılamak üzere hayata geçirilen Talarion, orta ve yüksek irtifada uzun süre uçabilecek.  

Öte yandan ABD’li Lockheed Martin ve deniz harp sistemleri konusunda faaliyet  gösteren Havelsan arasında deniz harp sistemi programları çerçevesinde işbirliği fırsatlarını belirlemek için mutabakat imzaladı. konuya ilişkin yapılan açıklamada, Lockheed Martin Başkan Yardımcısı Chris Myers, geliştirdikleri Aegis silah sistemi ile Havelsan’ın savaş yönetim sisteminin, potansiyel donanma müşterilerinin hava savunma ihtiyaçlarını karşılayacağını söyledi.

Editör: TE Bilişim