Hazine desteği yatçıları uçuracak

Teminat garantisi nedeniyle ihracatta sıkıntı yaşayan yatçılık sektörü Hazine destekli kredi kefaleti ile hedef büyüttü. 300 milyon dolar olan ihracatın 1 milyar dolara ulaşması bekleniyor

Resmi Gazete'de yayımlanan 24 metre ve üzeri yatlara sağlanacak Hazine destekli kredi kefaleti, yatçılık sektöründe doping etkisi yarattı. Teminat garantisi nedeniyle ihracatta sıkıntı yaşayan sektör, destekle birlikte 2 yılda 3 kat büyüyecek. 2014'te 280 milyon dolarlık ihracat yapan sektörün, ihracatının 1 milyar doları aşması öngörülüyor. Dünya Yachts firmasının CEO'su Sedat Ergün, sektörün iki yıldır bu desteği beklediğini söyledi.

ÜRETİMİN YÜZDE 80'İ İHRACATA

Yat üretiminin yüzde 80'inin ihraç edildiğini belirten Ergün, "Yabancı bir firma siparişi verdikten sonra yüzde 20 peşinat öder. Bu ödemenin karşılığında da teminat ister. Bazı firmalar teknik altyapısı yeterli olmasına rağmen, sermaye ve bilanço yetersizliğinden dolayı sözleşmelerini tamamlayamıyor, ihracat da yapamıyordu" dedi. Bu destekle birlikte sektörün önündeki en büyük engelin kalktığını vurgulayan Sedat Ergün, "2014'te sektörümüz 280 milyon dolarlık ihracat yaptı. Bu yıl rakamın 300 milyon doları bulacağını düşünüyoruz. 2016'da ihracatımız 600 milyon doları bulur. 2017'de de 1 milyar doları aşar" diye konuştu.

BANKALARIN YAKLAŞIMI ÖNEMLİ

Bu süreçte özel bankaların yaklaşımının çok önemli olduğunu vurgulayan Ergün, "Yatçılık sektöründe Hollanda, Almanya ve İtalya ilk üçte yer alıyor. Bu ülkelerde bankalar proje bazlı yaklaştıkları için Hazine destekli kredilerde sorun çıkarmıyor. Ancak Türkiye'de sektör çok iyi bilinmiyor. Ayrıca Türk bankaları garanti teminatlı çalışıyor. Eğer bankalar Hazine desteğine rağmen şirketlerin bilançolarına göre kredi vermek isterse desteğin pek bir faydası olmaz" dedi.

RUSYA KAYBINI ORTADOĞU PAZARI TELAFİ EDECEK

Sektörün ihracatının yüzde 80'ini Rusya'ya yaptığını aktaran Sedat Ergün, ülkeyle yaşanan sorunlar nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirtti. Bu desteğin sektöre rahat bir nefes aldırdığını anlatan Ergün, "Rusya'dan yeni sipariş alabileceğimizi sanmıyoruz. Çünkü siparişlerin çoğu Putin'in yakın çevresinden geliyordu" diye konuştu. Alternatif pazarlara yöneldiklerini kaydeden Ergün, "Arabistan, Abu Dabi ve Dubai başta olmak üzere Avrupa pazarlarına da yoğunlaşacağız" dedi.

SABAH

Editör: TE Bilişim