Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisinin kasım dönemi toplantılarının birinci bölümü,  yapıldı.  Büyükşehir Meclisi’nin bu ayki gündemi bir hayli dolu. Meclis, gündemde yer alan  2015 yılı bütçesi, tramvay için kredi talebi gibi önemli konuları  25 Kasım Salı günü saat 14.00’de başlayacak ikinci oturumda ele alınacak.

Yapılan toplantıda, CHP’liler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kocaeli Bölgesini, İzmit Körfezi’ni “Toplu liman alanı” ilan etmesi konusunu gündeme getirdiler. İzmit Körfezi’nde büyük limanlar kurulmasının kentin geleceğini büyük sıkıntıya sokacağını, liman tekelleşmesi olacağını belirttiler. Oturumu yöneten Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, CHP’lilerin bu eleştirilerini yanıtladı. Karaosmanoğlu, İzmit Körfezi’nde halen 42 liman bulunduğunu,  ancak dört dörtlük büyük liman olmadığını söyledi. Karaosmanoğlu, “Toplu Liman bölgesi” kararını şöyle savundu: “Haydarpaşa Limanı’nın Derince’ye taşınması söz konusu değil. İzmit Körfezi’nde liman sayısı azaltılacak. İyi iş yapan, güçlü, büyük limanlar olacak. İzmit Körfezi’nin coğrafi konumu,  bu bölgeyi liman kenti yapıyor.  Bazıları bu gerçeği anlaşamıyor.  Hem yüzeceğimiz sahillerimiz, hem büyük güçlü limanlarımız olacak.  Hem üretim, hem turizm olacak. Türkiye’nin 2023 hedefleri için bunlar gerekiyor.”

YAHYA KAPTAN TARTIŞMALARI

Toplantıda CHP ve MHP’li üyeler, D-100 karayolu üzerindeki Yahya Kaptan kavşağının araçlara  kapatılmasını da eleştirdiler.  Bu konudaki eleştirilere, Büyükşehir Başkanı Karaosmanoğlu’ndan önce, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan tepki gösterdi.  Doğan, Yahya Kaptan kavşağının tamamen kapatılmadığını belirterek şunları söyledi: Karayolları, yol güvenliği açısından bu düzenlemeyi istedi. Büyükşehir Belediyesi de doğru karar aldı.  Bazı yerel basın organları bu olayı istismar etmek istedi.  Ben de Yahya Kaptan’da oturdum. Yağmur yağdığı zaman bu mahallede insanlar evlerinden iş makinası kepçeleri ile kurtarılırdı. Eleştiriler tamamen siyasidir. Yahya Kaptan mağdur edilmemiştir.” Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu da  “Ben bir mahalleyi nasıl cezalandırırım. Benim de Yahya Kaptan’da dostlarım var.  Bu mahallede sevdiğim pek çok insan var.  Gazeteci bozuntuları fesatlık yapıyor” dedi. Toplantıda Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz, Kartepe Belediye Başkanı  Hüseyin Üzülmez söz aldı, Büyükşehir Belediyesi’nin yeni kavşak projelerine teşekkür ettiler.

MHP’Lİ ÜYEDEN SORU ÖNERGESİ

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin MHP’li üyesi Vahit Eryılmaz da Belediye yönetiminin yanıtlaması taleabiyle yazılı soru önergesi verdi.  Eryılmaz, İSU’nun  binaların su saatlerine kadar şebeke bağlantısı yapmadığını  vatandaştan çok yüksek ek paralar talep ettiğini belirtti  “Vatandaşa 10 metrelik abonelik bedeli  1765 TL’ye mal oluyor.  Zamlı tarifiyle de vatandaşa kazık atılıyor” dedi. Eryılmaz,  İzmit Tepeköy,  Kartepe Rahmiye, ve Tepetarla, Karamürsel Tepeköy mahallelerinin köy tarifesinden neden yararlandırılmadığını,  D-100 Yahya Kaptan kavşağının kapatılmasının siyasi bir yönünün bulunup bulunmadığını  da Büyükşehir'e sordu.

Editör: TE Bilişim