Haydarpaşa Bölünemez!

Harem Bölgesi ile Haydarpaşa Liman'ı sunulan raporda planın, kamu yararına uygun olmadığı vurgulandı.

 Sunulan raporda planın; şehircilik ilkelerine, kamu yararına uygun olmadığı vurgulandı. Raporda Haydarpaşa Garı ile geri sahasının ilçe sınırları bahane edilerek bölünemeyeceği, bütünlük içinde ele alınması gerektiği belirtildi. Alanın istanbul’un terası niteliğinde olduğu, doğal afetler sonrasında toplanılacak yer açısından potansiyel oluşturduğuna da dikkat çekildi.

Cumhuriyet’in haberine göre Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası istanbul Şubeleri, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası ve Liman-İş, 2012′de onaylanan planın iptali istemi ile İBB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na dava açtı. İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nde görülen davada Prof. Hüseyin Cengiz, Prof. Can Binan ve Yrd. Doç. Lütfi Yazıcıoğlu tarafından bilirkişi raporu hazırladı. Raporda koruma kurulu kararı ile “Haydarpaşa Garı ile Kadıköy merkez bölgesinin” planlama alanından ayrılması sonucu Üsküdar’daki “Harem ile Haydarpaşa Limanı ve geri sahasının” ayrı bir imar planı kapsamında değenlendirildiği anımsatıldı.

Kruvaziyer limanı mı marina mı? Liman Alt Bölgesi (Haydarpaşa Limanı), plana göre kruvaziyer limanına dönüştürülecek.

Raporda, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı'nın burada turizm potansiyelini artırmak için otel ve marina yapımını gündeme aldığına dikkat çekilerek bu amaçla yük hizmetine son verilmesinin planlandığı belirtildi. Bu durumda plan raporu ile plan uygulama hükümlerinde limana verilecek fonksiyonların birbiri ile çeliştiğine dikkat çekildi. Planın bu açıdan yeterince tartışılmadan aceleyle hazırlanmış olduğu yorumu yapıldı. 

Editör: TE Bilişim