Türkiye'nin en yüksek iş hacmine sahip ve gelişmiş sanayi kuruluşlarının yer aldığı bir bölgede ihracatçı ve ithalatçılara hizmet vermekte olan ve en büyük konteynır ihracat limanlarından birinin bulunduğu sahada yer alan Haydarpaşa Gümrük Müdürlüğü'nün kapıları, bu kez Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu'nun öğrencileri için açıldı.

Haydarpaşa Gümrük Müdürü Filiz DAMANCIOĞLU tarafından karşılanan öğrenciler, öncelikle Gümrük Mevzuatı ve Gümrükleme İşlemleri hakkında bilgilendirildiler. Damancıoğlu Gümrüklerde yapılan işlemleri ve karşılaşılan sorunları örnekleri ve ayrıntıları ile öğrencilerle paylaştı.

Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu tematik eğitim veren bir Yükseköğretim Kurumu olarak, teorik eğitimin tamamlayıcısı olmak üzere sektör kuruluşları ve kamu kurumları ile çözüm ortaklığında uygulamalı eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu kapsamda Yüksekokulun Dış Ticaret Programı öğrencileri Haydarpaşa Gümrük Müdürlüğü'nde derslerde aldıkları teorik bilgilerin uygulamasını yerinde gördüler.

Öğrenciler Gümrük Muayene Memurları tarafından o anda gerçekleştirilen ithalata konu bir ürünün gümrük işlemlerine ve muayenesine ilişkin süreçleri ise belgeler üzerinde yerinde takip ettiler ve işlemleri muayene memurları ile birlikte gerçekleştirdiler.

Belgelerde yer alan bilgiler ile eşya üzerinde muayene işlemlerine bağlı kontrollerin nasıl yapıldığını gören öğrencilere daha sonra ilgililer tarafından Haydarpaşa Limanı da gezdirilerek, Limanın iş hacmine ve yüklerin gemilere yükleme ve boşaltma işlemlerine ilişkin de bilgiler verildi.

Haydarpaşa Gümrük Müdürü Damancıoğlu, yapılan işlemlerin öğrencilerle paylaşımının yararlılığına kurum olarak inandıklarını belirterek, bu paylaşımı sürdüreceklerini belirtti.

 

 

Editör: TE Bilişim