İtalya'dan hayat kurtaran Tunuslu balıkçılara hapis!

44 canı kurtaran Tunuslu balıkçılara ikişer buçuk yıl hapis cezası verildi.

Yaklaşık iki yıldan önce 44 mülteciyi, denizde boğularak ölmekten kurtaran iki Tunuslu kaptana İtalyan mahkemesi ikişer buçuk yıl hapis cezası verdi.

Sicilya'nın Agrigent şehrinde yedi Tunuslu balıkçıyı, İtalya'ya yasadışı girişe yardım etmek ve polise direnmek suçlarından iki yıldan fazla bir süredir yargılayan mahkeme sonuçlandı. 2007 yılının Ağustos ayında boğulmakta olan 44 Afrikalıya rastlayan Tunuslu balıkçılar, mültecileri teknelerine almışlar, hava şartlarının çok kötü olması nedeniyle, 44 insanın hayatını kurtarmak için, zorunlu yolcularını Tunus'tan çok daha yakın olan İtalyan sahillerindeki Lampedusa adasına bırakmışlardı. Bu yüzden Tunuslu balıkçı teknesinin iki kaptanı ikişer yıl altı ay hapse mahkum edilirken diğer mürettebat beraat etti.

İtalyan mahkemesinin Tunus'lu kaptanlar hakkında verdiği karar birçokları tarafından tepkiyle karşılandı. Avrupa'ya iltica için sınırlardaki ölüm vakalarını belgelemek üzere kurulmuş olan 'Borderline Europe' (Sınır hattı Avrupa) isimli teşkilatın kurucularından Elias Bierdel, Tunuslu kaptanların tamamiyle doğru ve kanuna uygun hareket ettiklerini, Lampedusa adasındaki yetkililere haber verdiklerini, yetkililerin ilgileneceklerini söylemelerine rağmen hiçbir şey yapmadıklarını, bunun üzerine kaptanların 44 hayatı kurtarmak için fırtınaya rağmen kıyıya ulaşmayı başardıklarını söyledi.

Elias Bierdel kendisi de yardım kuruluşu Cap Anamur'un gemisiyle Alman kaptan Stefan Schmidt'le birlikte mültecileri boğulmaktan kurtardıkları için, insan kaçırmak suçlarından beş yıl boyunca mahkeme edilmişler, daha sonra beraat etmişlerdi.

İki Tunuslu kaptanın ceza almasıyla dünyada ilk defa hayat kurtarmak cezalandırılmış oldu. Serbest bırakılan mürettebat ise mahkum edilmemekle birlikte iki yıldan fazla bir süredir açık denizlerde avlanma izinleri iptal edildiğinden geçimlerini sağladıkları işlerini yapamamışlar, dolayısıyla ekonomik olarak cezalandırılmışlardı.

Borderline Europe kurucularından Elias Bierdel, Tunuslu balıkçılar hakkında basına verdiği demeçte, 'Burada sözkonusu olan kişiler açık denizlerde geçimleri için çalışan iyi kalpli insanlar. Onlara karşı sonsuz saygı duyuyorum. Ama onlar bu yardımlarından dolayı imha edildiler. Aileleri imha edildi, çünkü ekmek paralarını kazandıkları teknelerine el konuldu. Adamlar işsiz bırakıldılar. Şimdi kendime soruyorum: Kimin adına bunlar yapılıyor?' dedi.

Birleşmiş Milletler'in geçen yıl açıkladığı bilgilere göre 2008 yılında 36 bin insan Akdeniz üzerinden Avrupa'ya deniz yolundan girmek isterken boğularak hayatını kaybetti.

 

Editör: TE Bilişim