Hayalet Gemi GOFER-B  Mordoğan'da Karaya Oturdu

Aliağa ilçesinde demirli olan ve icralık olduğu öğrenilen 95 metre boyunda 2 bin 965 grostonluk Gofer B isimli dev kuru yük gemisi, fırtınaya dayanamadı. Saatteki hızı zaman zaman 90 kilometreyi bulan fırtınanın etkisiyle sürüklenmeye başlayan ve icralık olduğu için içinde mürettebatı bulunmayan kuru yük gemisi GOFER B İzmir Mordoğan'da karaya vurdu. Deniz Haber.Com okuyucularından Uğur Saka karaya oturan geminin görüntülerini bizimle paylaştı. 

Önceki gün geminin sürüklendiğini gören vatandaşlar durumu Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bildirmiş ancak yaklaşık 15 kilometre sürüklenen icralık gemi, Foça açıklarında bulunan deniz feneri önünde karaya oturmuştu. Sahil Güvenlik Komutanlığı gemiyle ilgili ihbarın kendilerine ulaştığını ancak dev gemiye kötü hava koşulları nedeniyle müdahale edemediklerini belirtmişlerdi.

DAHA ÖNCE DE SÜRÜKLENMİŞTİ

95 metre boyunda 2 bin 965 grostonluk Gofer B isimli dev kuru yük gemisi, daha önce de bir defa sürüklenmişti. Sürüklenerek Piri Reis Burnu’nda karaya oturan gemi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nca görevlendirilen helikopter ile kurtarılarak Aliağa ilçesinde demirlenmişti

Olayla ilgili açıklama yapan Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, ölen ya da yaralanan olmadığı için çok şanslı olduklarını belirterek başıboş gemilere artık bir önlem alınması gerektiğini söyledi. Gofer B gemisinin firma adına açılan haciz davaları nedeniyle son sefer yaptığı Aliağa'da mahkeme kararıyla 2012 yılından bu yana tutulduğunu, mahkeme süreci devam ettiği için gemi üzerinde hiçbir işlem yapılamadığını, geminin her kötü havada benzeri olumsuzluklara neden olduğunu anlatan Öztürk, şöyle konuştu: "Bu olay, gemilerin mahkeme kararıyla tutulması konusundaki mevzuatın değişmesi için en çarpıcı uyarıdır. Gofer B, tutulu bulunduğu 3 yıldır her fırtınada saatli bomba gibi dolanıyor. Bu tip gemilerin haciz işleminde geminin güvenli bir noktaya taşınması şartı getirilmeli. Hayalet geminin dünkü yolculuğu bu durumun ne kadar elzem olduğunu bizlere bir kez daha gösterdi."

Editör: TE Bilişim