Havadan karadan denize daldılar!

Pegasus’un yatırımcısı Esas ile Kamil Koç’un yatırımcısı Actera bir araya gelerek milyar dolarlık UN Ro-Ro’yu ABD’li fondan satın alıyor

2007 yılında ABD merkezli yatırım fonu KKR’nin 1.2 milyar dolara yüzde 97.6’lık hissesini satın aldığı deniz taşımacılık şirketi UN Ro-Ro, Türkiye merkezli iki girişim sermayesi grubu olan Actera Grup ve Esas Holding’e satılıyor. Bu işlem Rekabet Kurumu’nun onayından sonra resmiyet kazanacak.

Yapılan açıklamaya göre Actera Grup ve Esas Holding, özel sermaye şirketi KKR ile UN Ro-Ro’nun satın alınmasıyla ilgili anlaşmaya vardı.

UN Ro-Ro, 1994 yılında uluslararası nakliye firmaları tarafından kuruldu. Aralık 2007’den bu yana uluslararası bir yatırım fon şirketi olan KKR yönetimi altındaki şirket, 2008 yılından beri 5 gemi yatırımı gerçekleştirdi.

Dev Ro-Ro taşımacısı

Sadece gemi için 6 yıllık süreçte 260 milyon euro yatırım yapan UN Ro-Ro, 322 bin araç kapasiteli 12 modern Ro-Ro gemisine sahip. 4 Ro-Ro hattı ile 100 bin gidiş, 100 bin geliş olmak üzere yılda 200 bin aracın Ro-Ro ile taşınmasını sağlayan firma, İstanbul Pendik, Tekirdağ veMersin’den, İtalya’daki  Trieste Limanı’na, Pendik’den Fransa’daki Toulon limanına düzenli Ro-Ro seferleri gerçekleştiriyor.

UN Ro-Ro, 2013 yılında, 1994 yılından beri kullandığı İtalya’nın Trieste Limanı’ndaki Samer Seaport Terminali’nin yüzde 60’nı aldı. Şevket Sabancı’nın başkanlık yaptığı Esas Holding UN Ro-Ro alımı sonrası Pegasus’un ardından taşımacılık sektöründe ikinci büyük operasyone imza atacak. İshak Antika’nın kurucu ortak olduğu Actera ise birçok farklı alandaki girişimlerinin yanı sıra taşımacılıkta Kamil Koç yatırımıyla biliniyor.

Editör: TE Bilişim