"Hasan Reis" adlı göçmen teknesi battı, 22 kayıp

SeaNews Turkey'in haberine göre, Korfu açıklarında Hasan Reis adlı ahşap teknenin batması sonucu 22 Afganlı mültecinin yaşamını yitirdiği haber veriliyor. Geminin kaptanı ve 1 görevli tutuklandı.

Cumartesi gecesi, içerisinde 263 Afganlı mülteci bulunan Hasan Reis adlı tekne, su almaya başladı ve alabora olarak battı.

Tekne batmadan önce "Hasan Reis" adıyla telsizden imdat çağrısı yaparak yardım istedi. Yakında bulunan Momentum Scan adlı Hollanda gemisi yardıma gitti, 241 kişi denizden kurtarıldı. Mültecilerden yaklaşık 22 civarında olduğu tahmin edilen  ise kayıp olduğu bildirildi.

Momentum Scan adlı geminin kurtardığı kazazedeler Korfu'ya getirildi.

Kayıp 22 mültecinin bulunması için havadan ve denizden arama yapıldı. 2 adet C-130 Süper Puma helikopteri denizi taradı, ancak kayıp kazazedelerin izine rastlanılamadı.

Kurtarılan kazazedeler arasında kadın ve çocukların da bulunduğu, kurtarılanlardan 11 mültecinin yaralı olduğu ve hastaneye kaldırıldıkları bildiriliyor.

Among the castaways are women and children who diakomistikan a precaution to hospital and, according to reports, there are 11 injured, requiring hospitalization. The rest will be transferred to hotel.

Greek officials said that Turkish traffickers are among those rescued and arrested by the Coast.

Yunanlılar kaptanın Türk olduğu iddiasında

Korfu liman başkanı Mr Spyros Kontomari, insan kaçakçılığı yapanların yakalandığını ve kayıplarla ilgili araştırma ve soruşturmanın sürdüğünü söyledi.

İyon Adaları Genel Valisi Chris Skourti ise Afganlı mültecileri taşıyan Hasan Reis adlı geminin kaptanının Türk olduğunu söyledi. Chris Skourti, kendisi ile yapılan telefon görüşmesinde; "Şu anda Korfu'da kurtarılan göçmenlerle birlikteyim. Sadece durumları iyi olan erkek mültecileri sorguladık. Kadın ve çocuklar doktor kontrolünden sonra sorgulanacak.  Şu anda Korfu'da 222 mülteci var. Kurtulanlar 15-20 kişinin daha olması gerektiğini söylüyor" dedi.

Skourti, 11 mültecinin yaralı kurtulduğunu ancak önemli bir şeylerinin olmadığını belirtti.

Hasan Reis adlı teknenin İtalya'ya gitmekte olduğu ancak Korfu açıklarında 6-7 Bofor şiddetinde havaya yakalanınca telefonla Korfu'yu arıyarak 263 yolcuyla İtalya'ya gitmekte olduklarını ve batma tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını söyleyerek yardım istediği açıklandı.

Bunun üzerine Jüpiter adlı römorkör Limandan 2 yetkili ile birlikte bölgeye gönderildi, ayrıca civardaki gemiler uyarıldı.

Gece yarısından sonra saat 02:40 sularında Momentum Scan adlı Hollanda bayraklı gemi kaza yerine ulaştı, 241 kazazede denizden kurtarıldı. Kazazedeler batan teknenin 30-35 metre boyunda ahşap bir tekne olduğunu söylediler. Kazazedeler ilk beyanlarında gemide toplam 263 kişinin bulunduğunu belirttiler.

Editör: TE Bilişim