Ekonomist/Öğretim Görevlisi Harun Şişmanyazıcı ''Konteyner Taşımacılığında Dipten Zirveye'' isimli makalesinde konteyner taşımacılığının yakın geleceğini değerlendirdi.

Şişmanyazıcı geçen sene bu aylarda 2020’nin ilk çeyreğinde konteyner piyasasının 2020’deki performansının ne olacağı ile ilgili olarak kendisinin ve hemen hemen tüm analistlerin görüşleri Covid -19’un ekonomik sonuçları nedeniyle özellikle taşıyanlar açısından olumsuz göründüğünü belirterek taşıtanlar için ise şunları kaydetti; ''Taşıtanlar bakımından ise tedarik zinciri aksamaları, bazı bölgelerde konteyner temini sıkıntısı ve buna bağlı olarak taşıma ücretlerindeki dönemsel ve bölgesel tedrici artışlar yüzünden olumsuz olmakla beraber, genel olarak düşen kira birimi ve navlunlar nedeniyle kiracıların ve taşıtanların lehine bir piyasa ortamı beklenmekteydi.''

Türk ihracatçı da daha yüksek navlun ödemek zorunda kaldı!

Hrun Şişmanyazıcı Türk ihracatçıların da bundan etkilendiğini ve mallarını ihraç etmek için konteyner temininde güçlüklerle karşılaştıklarını vurgulayarak; '' Türk ihracatçıları da dönemsel olarak daha yüksek navlun ödemek zorunda kalmışlardır. O dönemde bu sorun Çin’de ekonominin kapanması nedeniyle üretimin ve ihracatın düşmesi, ithal konteynerlerinin boşaltılmasındaki gecikmeler yüzünden ortaya çıkmıştır. Çin’de limanlarda takılan konteyner miktarında 10 yıllık ortalama ile mukayese edildiğinde %40 oranında fazlalık bulunurken, Rotterdam’da %30 daha az konteyner bulunmaktaydı, buda bu bölgede konteyner temininde sıkıntı yaratmaktaydı. Çin limanlarında konteyner elleçleme miktarı da düşmüştü. Fakat bu dönemsel ve bölgesel sıkıntılar dışında konteyner taşıma ücretleri 3.cü çeyreğe kadar dip yapmıştır.'' ifadelerini kullandı.

Ekonomist/Öğretim Görevlisi Harun Şişmanyazıcı'nın ''Konteyner Taşımacılığında Dipten Zirveye'' isimli makalesinin tamamına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Editör: TE Bilişim