Küresel çapta talep artana kadar düşük kalması bekleniyor!

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA)'nin bildirdiğine göre Arap Körfezi'nden Asya'ya giden dünyanın en önemli güzergahlarından birinde Eylül ayında 2003'ten bu yana en düşük seviyeye düşen ham petrol tankeri fiyatları, küresel petrol talebi artana kadar düşük kalmasının beklendiğini söyledi.

EIA, 28 Ekim'de web sitesinde yaptığı açıklamada, bu yılın Mart ve Mayıs ayları arasında rafinerilerin fiyatlar henüz olgunlaşmamışken ucuz petrol kargolarını almak için acele etmesiyle ham petrol tanker oranlarının yükseldiğini ve pandemide yakıtlara olan talebin hızla düşmesiyle birlikte yüzer depolamaya olan taleplerin arttığını bildirdi.

EIA, Basra Körfezi'nden Japonya'ya giden diğer bi önemli küresel tanker rotasında ise tanker fiyatlarının Mart 2020'nin ortalarında arttığını ve Mayıs ortasına kadar yüksek kaldığını söyledi.

EIA, ABD'nin Çinli nakliye firması China Ocean Shipping Company'ye (COSCO) uyguladığı yaptırımların bir sonucu olarak Ekim 2019'da tanker oranlarındaki kısa bir artış dışında, Mart 2020 ortasındaki fiyatın 2000'den beri en yüksek fiyat olduğunun da altın çizdi.

Mart ve Temmuz ayları arasında meydana gelen tahmini küresel stok oluşumunun önemli bir kısmının, yüzer depolamadaki artan ham petrol hacimlerinden kaynaklandığı belirtildi.

Yüzer depolama 66 milyon varilden 222 milyon varile çıktı!

EIA, Commodities Analytics ClipperData'nın tahminlerinin, küresel ham petrol yüzer depolamasının bu yıl 1 Mart'ta 66 milyon varilden 9 Temmuz'da 222 milyon varile çıktığını belirtti.

Ayrıca EIA, OPEC ve ortak ülkelerden (OPEC +) Mayıs 2020'de başlayan ham petrol üretim kesintilerinin ham petrol nakliyesi ve yüzer depolama talebini azalttığı söylendi.

Metrik Ton Başına 5,50 ABD Dolarına Düştü!

Eylül 2020'de, Arap Körfezi-Japonya rotasındaki tanker oranlarının metrik ton başına 5,50 ABD Doları'na düştüğü ve bu rakamın 2003'ten bu yana en düşük rakam olduğu belirtildi.

Ekim Kısa Vadeli Enerji Görünümünde, EIA, 2021 yılına kadar küresel petrol tüketiminin 2019 seviyelerinin altında kalacağını tahmin ediyor.

Bazı ülkelerde Covid-19 enfeksiyon oranları artarken, petrol ürünlerine yönelik gelecekteki talebin oldukça belirsiz kaldığını söyledi.

2018 Ocak - 2020 Ekim ham petrol fiyat grafiği;

Editör: TE Bilişim