Haliçport Projesine Protesto 
 
Haliç Dayanışması Bileşenleri'nden yaklaşık 50 kişilik grup, Kasımpaşa Camialtı Tersanesi önünde bir araya gelerek 'Haliçport Projesi'ni' protesto etti.

Ellerinde, "Tersaneler vatandır, vatan satılmaz ", "Kasımpaşalıyız tersaneliyiz, tersanenin değerini sizden iyi biliriz" yazılı pankartlar açan grup, "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" şeklinde slogan attı.
 
Grup adına basın açıklamasını okuyan Camialtı Tersanesi eski çalışanı ve Gemi İnşaatı ve Makina Mühendisi Tansel Timur, "Haliçport adıyla bilinen "Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi" Haliç peyzajını ve 558 yıllık geçmişi olan Tersane-i Amire'yi parçalayacak, kimliğini yok edecek büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Kamuya ait ve özgün değerlerini koruyan bir sit alanının imara açılması anlamına gelen bu proje bitişiğindeki Okmeydanı, Kasımpaşa ve Galata üzerinde yapacağı etkilerle çok büyük çaplı rantsal dönüşümün de önünü açacaktır" dedi. 

'Haliç Tersaneleri dünya mirası listesine aday bir alandır'

Tersanlerin ve Haliç tersanesinin önemine de değinen Timur, "Tersane-i Amire 500 yılı aşkın kullanımı sırasında sürekli gelişmiştir. İçinde teknolojik alt yapının yanı sıra Bizans ve Osmanlı dönemine ait tarihsel belge niteliğinde çok önemli kalıntılar barındırmaktadır. 

Sahip olduğu özel yapılar, tarihi donanımı ve dünyada 550 yıldır faaliyette olan tek örnek olması nedeniyle Haliç Tersaneleri dünya mirası listesine aday bir alandır. Halen İstanbul şehir hatları vapurlarının üretim, bakım ve onarımları Haliç Tersanelerinde yapılmaktadır. Bu kurumun dağıtılması üzerinde yüzyıllar boyu geliştiği alana sahip olduğu tarihi arkeoloji, kültürel, peyzaj ve estetik değerlerinin yıkılarak, turistlik ve ticari faaliyetlerin yapılacağı bir arsa olarak nitelendirilmesi İstanbul'a kültür değerlerine, sanayi mirasına büyük bir haksızlıktır" ifadelerini kullandı.

'Başbakan Erdoğan'ın futbol oynadığı kulüp de burada'

Timur, sözlerine şöyel devam etti; 'Karşıdaki siyah görünen binanın alt katı Camialtı Spor Kulübü'dür.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın futbol oynadığı kulüp o kulüptür. Kasımpaşa Spor Kulübü ile karıştırırlar ama orasıdır. Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım yine o binanın 3. katında yıllarca mühendis olarak çalışmıştır. Bu bölgenin böyle bir mirası da vardır.'

Tersanedeki tarihi değerler

Taşkızak Tersanesi eski çalışanı olduğu söyleyen Necati Bereket de Haliçport projesinin yapılacağı bölgede tarihi alanların bulunduğunu şu sözlerle anlattı; ' Tarihi eserler deyince, Taşkızak Tersanesi'nin hemen bitişiğinde Hasbahçe mesile yeri padişahlar döneminde kullanılan tarihi bir alan.Aynı zamanda Taşkızak Tersanesi'nin içinde marangoz atölyesinin önünde Osmanlı'nın tuğrası mermere işlenmiş vaziyette çeşmenin başındaduruyor. 2 tane kızak rampası bulunuyor tarihi. 2 tane de taş havuz dediğimiz gemilerin çekildiği alan var. 

'Kutsal değerlerimize sahip çıkıyoruz' diyor ama Fatih Sultan Mehmet'in kurduğu fabrikayı satıyor!'

Osmalıyı Osmanlı yapan Barbaros Hayrettin Paşa'nın Akdenizi Osmanlı'nın gölü haline getiren Taşkızak Tersanesi ve Haliç civarında yapılan gemilerden oluşmuştur.'Kutsal değerlerimize sahip çıkıyoruz' diyen zihniyet Fatih Camii'nin duvarlarını tamir ederken bunu söylüyor ama Fatih Sultan Mehmet'in kurduğu fabrikayı satıyor!'

Protestoya katılan eski tersane işçisi de; 'Tersanenin bugünkü durumu hakkında da birşey söylemek lazım.Buraların satılması ve yıkılmasına dair gerekçeleri harebe ve izbe olduğudur. Biz eski tersane işçileri burayı bir hafta önce gezdik. Kaynak makinamı ben açtım, çalışır vaziyette. Bize desinler ki, yarın başlayın, bu projeniz işte mühendisiniz...Biz burada yarın üretime başlarız.Öyle izbelik,harebelik gibi bir durum yok. Sadece çatının çökmesi gibi bir durum vardır. Makinelerin hepsinin elbette elden geçmesi gereklidir.Elden geçirilebilir ve çalışır. Burası çalışır vaziyette.' şeklinde verdiği bilgilerle Haliçport Projesinin yapımına karşı olduğunu söyledi.

CHP'li Onur: Soru önergesi vereceğim 

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da eylemcilere destek verdiğini söyleyerek, "Bu konuyu önümüzdeki günlerde hem tersane işçilerinin tanıklıklarıyla, hem de uzman arkadaşlarla birkaç bakana soru önergesi vermek istiyorum. Buranın ne kadar tarihi, kültürel bir alan olduğunu sadece tarihçileri bırakın bir kenara zaten tersane işçilerinin tanıklıkları nasıl bir tarihin olduğunu, önemli bir tarihi mirası barındırdığına kanıt.

'Projeye Kültür Bakanlığının muhalif olması gerekir'

Söylediler 40 tane tescillenmiş bina var. Bununla ilgili Kültür Bakanlığının ciddi anlamda muhalif olması gerekiyor. Yani burası Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın aslında koruması gereken bir alan. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,Milli Savunma Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı bu konuyla ilgili bakanlıklar. Korunması gereken bir alan. Soru önergesi vereceğim. Bir projenin yapılmadan, bir avan proje yapılmadan, bir proje yarıştırılmadan buranın ihaleye bu şekilde verilmesi zaten olacak bir şey değil. Bu da hukusuz. Önce satalım, sonra projeyi yapalım gibi bir şehircilik anlayışı ne geçmiş de ne günümüzde olacak gibi bir şey değil. " dedi.

Grup basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.
Editör: TE Bilişim