Haliç Port 'Özel proje alanı' ilan edildi

Kamuoyunda Haliçport olarak bilinen “Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi” “özel proje alanı” ilan edildi.

Mimarlar Odası karara tepkili...

Hakkında açılan dava karara bağlanmadan Fettah Tamince’nin ihalesini aldığı Haliç Port proje alanı, “özel proje alanı” ilan edildi. Mimarlar Odası karara tepkili... Kamuoyunda Haliçport olarak bilinen “Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi”nin yürütmesinin durması ve iptali ile açılan dava karara bağlanmadan proje alanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “özel proje alanı” ilan edildi.

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Sekreteri Ali Hacıalioğlu da karara dava açacaklarını belirterek, “Tarihi tersanelerin bulunduğu alanın rant odaklı yenilenmesini ve mevcut geleneğini kaybetmesini kabul etmiyoruz” dedi. Geçmişi Fatih Sultan Mehmet’e dayanan tersaneler 2013 yılının Temmuz ayında Haliç Yat Limanı ve Kompleksi için ihaleye çıkarıldı. İhaleyi 1 milyar 346 milyon dolarla Fettah Tamince’ye ait Rixos otelleriyle bilinen Sembol Uluslararası Yatırım ile Ekopark Turizm- Fine Otel’den oluşan konsorsiyum kazandı. İhalede sunulan projenin 4 yılı inşaat, 45 yılı işletme süresi olmak üzere 49 yıllığına Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirileceği ve proje kapsamında her biri 70 yat kapasiteli iki yat limanı, her biri 400 oda kapasiteli 5 yıldızlı iki otel, dükkânlar, restoranlar, kongre ve kültür merkezleri, sinema ve eğlence tesisleri, bin kişilik cami ve otopark inşa edileceği ortaya çıkmıştı.

DAVA AÇILMIŞTI

İhalenin tamamlanmasından kısa süre sonra Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, kamu yararına ve hukuka açıkça aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması ve projenin iptali için dava açtı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı aleyhine İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nde açılan davada henüz bir karar çıkmadı. 250 dönümlük arazi, 2014 yılının Ekim ayında da 559 yıllık Haliç Tersaneleri boşaltıldı. Hukuki süreç devam ederken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı projenin yapılacağı yapı adasını “özel proje alanı” ilan etti. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Sekreteri Ali Hacıalioğlu, “Planlama ilkesi açısından uygun değil. Orada yapılmak istenen birtakım alışveriş, eğlence, kültür merkezi dönüştürülmesini doğru bulmuyoruz” dedi. İBB’nin CHP’li meclis üyesi Hüseyin Sağ da, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından proje hayata geçiriliyor. Kadir Topbaş ve Beyoğlu Belediye Başkanı da konu mankeni olarak sadece bilgilendiriliyor. Projeden haberleri yok” dedi.

Editör: TE Bilişim