Hacizli gemide deniz ortasında kalan mürettebatın yakıtı da bitti

Rusya’dan İzmit Körfezi’ne hurda getiren ve gemileri haczedildiği için denizin ortasında aç kalan mürettebatın, karaya çıkmak için kullandığı botun yakıtı da bitti. Kaptan Genadi Vesilov, “Kurtarma botunda biraz yakıt vardı. Bu sayede temel ihtiyacımızı karşılıyorduk. Ancak botun da yakıtı bitti. Ne yapacağımızı bilmiyoruz.” dedi.

Bir Rus şirketine ait olan 3 bin 300 tonluk Comoros bandıralı Minister-VII isimli yük gemisi, Rusya’nın Rostov şehrinden aldığı hurdayı, 21 Şubat’ta İzmit Körfezi’ndeki Hereke Limanı’na getirdi.
 
Boşaltma işlemi tamamlandıktan sonra gemi, 26 Şubat’ta İzmit Körfezi’nden ayrılmak için Kocaeli Liman Başkanlığı’na başvurdu. Başkanlık, gemiye, hakkında haciz işlemi başlatıldığı için çıkış izni vermedi. Geminin bağlı bulunduğu firmaya ait başka bazı gemilerin, İstanbul Tuzla Tersaneleri’ne yakıt ve tamir borcu bulunduğu ve bunların ödenmediği için Minister-VII’ye haciz konduğu iddia edildi.
 
Haczedilen geminin bugüne kadar satılamaması sebebiyle, 12 kişilik mürettebattan 7’si ülkelerine döndü. Gemi kaptanının da aralarında bulunduğu diğer 5 kişi, gemiden ayrılmadı.

Uzun süredir İzmit Körfezi’nde bekleyen gemideki mürettebat, yiyeceğin bitmesi sebebiyle denizin ortasında aç kalmıştı. Zaman, mürettebatın dramını, ‘Gemi haczedilince mürettebatı denizin ortasında aç kaldı’ başlığıyla duyurmuştu.
 
Gemiyi bırakıp ülkelerine gidemeyen mürettebata, Kocaeli’nin Körfez ilçesi Hereke mevkiindeki esnafın sahip çıkmaya çalıştığı vurgulanmıştı. Hereke esnafı, uzun süredir destekte bulunmaya çalıştıkları mürettebata artık maddi olarak yardım da yapamayacak noktaya geldiklerini kaydediyor.
 
Esnaf Eyüp Sağcan, mürettebata uzun süresidir yardım etmeye çalıştıklarını ancak, maddi durumlarının sınırlı olmasından dolayı artık ellerinden bir şey gelmediğini söylüyor.
 
Geminin birinci kaptanı Genadi Vesilov’un sürekli telefonla kendilerini aradığını anlatan Sağcan, “Artık telefonlarını açmıyorum. Çünkü benim yapabileceğim maddi yardım sınırlıydı, onu da bugüne kadar yaptığıma inanıyorum.” diye konuşuyor.

Telefonla ulaşılabilen geminin birinci kaptanı Genadi Vesilov da 5 kişilik mürettebatın durumunun iyi olmadığını anlatıyor. Vesilov, şunları kaydediyor:
 
“Hacizli olduğu için yaklaşık 6 aydır İzmit Körfezi’nde bağlı bulunan gemimizin yakıtı bir süre önce bitmişti. Sadece kurtarma botunda biraz benzin kalmıştı. Bu sayede kurtarma botuyla karaya çıkıyor, buradaki bazı esnafın yardımıyla temel ihtiyacımızı karşılıyorduk. Ancak botun yakıtının bitmesinden dolayı karaya çıkamıyoruz. Denizin ortasında aç kaldık, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bir an önce yardımın gelmesini bekliyoruz.”
 
Kocaeli Liman Başkanlığı yetkilileri de haciz konan geminin satışındaki sürecin devam ettiğini, yeni bir gelişmenin olmadığını dile getiriyor.
Editör: TE Bilişim