Çevre ve Orman Bakanlığı’na bağlı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, gürültü kirliliğinin önüne geçmek için bir ilke imza attı. Göcek Körfezi ve Göcek-Dalaman Koylarında gemilerde Gürültü Kirliliği Yönetmeliği’ne aykırı olarak müzik yayını yapılması yasaklandı. Gemilerde yapılacak sosyal etkinlikler için yer olarak ise Katrancı Adası’nın güney kıyıları belirlendi. Adını tam karşısında bulunduğu önemli kamping alanlarından olan Katrancı Koyu’ndan alan Katrancı Adası, balık tutkunları için de vazgeçilmez yerlerden birisi olarak gösteriliyor.

Gürültü kirliliği gerekçesi

Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanı Ahmet Özyanık, Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin Muğla ili, Fethiye ilçesi ve buna bağlı 6 belde 6 köyden oluştuğunu belirterek, “Bu bölgede vatandaşlarımızdan gürültü kirliliğiyle ilgili çok sayıda şikayet aldık. Bölgede yat turizmi de yaygın olduğu için doğayla baş başa kalmak isteyen tatilciler eğlencelerin düzenlendiği yatlardan gelen yüksek gürültülerden rahatsız olduklarını bize bildirdiler. Biz de iki tarafın da hassasiyetlerine özen göstererek, sosyal etkinliklerin yapılabildiği bir ada bölgesi belirledik. Şimdi eğlenmek isteyenler o bölgede bunu gerçekleştirebiliyor. Sessizlik içerisinde doğayla baş başa kalmak isteyenler de böylece rahatsız edilmemiş oluyor. Uygulamamız bölgede tatilciler tarafından da memnuniyetle karşılandı” dedi.

İşte yasaklar listesi

Kurum, Göcek Körfezi ile Göcek-Dalaman Koylarının korunmasına ve kirliliğinin önlenmesine ilişkin şu yaptırımları getirdi,

- Göcek Körfezi ve Göcek - Dalaman koylarında yer alan kullanımı kısıtlanan alanlarda atık sular için depolama tankı olmayan gemiler geceleyemez.

- Göcek Körfezi ve Göcek- Dalaman koylarında gemilerde Gürültü Kirliliği Yönetmeliğine aykırı olarak müzik yayını yapılması yasaktır. Gemilerde yapılacak sosyal etkinlikler Katrancı adasının güney kıyılarında yapılabilir.

- Göcek Körfezi ve Göcek-Dalaman koylarında gemilerin konaklama yerlerinde ve koy içlerinde güvertede açıkta mangal yakmak yasaktır.

- Göcek - Dalaman Koylarında gemiler en fazla bir koyda 3 (üç) gün, tüm koylarda fasılasız 11 (onbir) gün süre ile bağlı kalabilirler. Sınırlı gün sonunda kaldığı Koyu terk etmek zorundadırlar.

- Göcek Körfezi ve Göcek-Dalaman Koyları içerisinde pilotaj hizmeti alan gemiler ve su sporları hariç diğer gemi veya su aracı ile en fazla 6 deniz mili sürat yapılabilir.

- Göcek-Dalaman Koylarında Turizm Amaçlı Sportif Faaliyet Yönetmeliği kapsamında ilgili kurum ve kuruluşlardan izin alınması şartıyla jetski hariç su sporları yapılabilir.

 

Editör: TE Bilişim