“Mavi Vatan” kavramının isim babası emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, YENİÇAĞ TV Youtube yayınına katıldı. Gürdeniz, “Mavi Vatan sadece Anadolu’nun Mavi Vatanı değildir Türk dünyasının Mavi Vatanıdır” dedi.

Emre Kulcanay’ın sorularını yanıtlayan Gürdeniz canlı şu yanıtları verdi :

“Türk Konseyi, Türk Devletler Topluluğu. İnşallah adı ona da dönüşür. Türkiye’nin dışındaki üçü Hazar’a, Hazar denizine kıyıdaş devlet için Akdeniz üzerinden dünya okyanuslarına açılma alanıdır Mavi Vatan. Dolayısıyla bizim Türk dünyasını da düşünecek olursak 85 milyon Anadolu Türkleri, geri planda toplamda 150 milyona varan 5 milyon kilometrekareye varan bir coğrafya. Yine 1.5 trilyon dolarlık GSMH birikimi. Böylesine büyük bir dünya var ve bu dünya 21 yüzyılda yükselen bir dünya. Bu dünyanın gerek ekonomik, gerek siyasi, gerek askeri, gerek kültürel açıdan önümüzdeki yüzyılda tarihte örneği görülmemiş bir şekilde birlikteliği söz konusu olacak. Bunu büyük Atatürk de görmüştü”

Atatürk bağı kurdu

“Türk Tarih Kurumu’nu, Türk Dil Kurumu’nu Atatürk niçin kurdu? Bu bağı kurmak için kurdu. Yaşamı boyunca askeri cephede, aydınlanma cephesinde, siyasi cephede hep Türk kimliğini öne çıkardı. Bunu ırksal olarak çıkarmadı. Türk kimliğini Türk dünyasını birleştiren Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkelerinden biri olarak kabul edip Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Anadolu halkına Türk denir diyerek bir üst kimlik yarattı. Çünkü neyi görmüştü; Osmanlı’nın çöküşü Türk kimliğinden uzaklaştığı içindi. Çünkü ulus devlet kuramayan, imparatorluk temelini Türk kimliği üzerine kuramayan imparatorluk batmaya mahkum olmuştu. Baktığımız zaman bugün de aynı problemlerle karşı karşıyayız. Türkiye’de Türk kimliğini örseleyecek yaklaşımlar görüyoruz”

Kardeşlerimizle buluşacağız

Ben de diyorum ki Türkiye’nin dışındaki bu beş Türk dünyasını, üçü Hazar denizine kıyıdaş ikisi kıyıya kapalı. Hazar Denizi’ni Bakü-Tiflis-Kars ve Zen Zebur da inşallah ileride ulaştırılacak hat üzerinden batı Türkleri ile iç Asya Türkleri buluşacaktır. Burada Mavi Vatan en az Türkiye kadar onlar için de değerlidir. Burada demiryolu, karayolu, boru hatları üzerinden olduğu kadar Kızıldeniz, İran, Pakistan’ın Glada Limanı gibi Asya’nın içlerine, bizim akrabalarımıza, Türk dünyasına doğrudan bağlantı kurabilecek hatlar da ortaya çıkacak. O yüzden Mavi Vatan’ı sadece Türkiye’nin deniz yetki alanı olarak görmemek lazım.

Mavi Vatan çocuklarımızın geleceği

Mavi Vatan Türkler için yeni bir vatanın varlığını ortaya koymuştur. Suyun altında bir vatanımız var, burada çocuklarımızın torunlarımızın geleceğinin çıkarları var. Mavi Vatan ne günlük siyasete ne de dış politikada gelişen konjonktüre artıları eksileriyle manevra yapmak için kullanılacak bir doktrin değildir. Mavi Vatan Türkiye’nin, Türk dünyasının geleceğidir. O yüzden şartlar ne olursa olsun sonuna kadar korunması gerekir. Mavi Vatan’ın korunmasında da kamuoyunu bilinçlenmesi son derece önemlidir.

Yunanistan bize engel olarak kuruldu

Emperyalizm 1830’da Yunanistan’ı batı Asya Türklerinin batıya gelmesini engellemek için kurmuştur. Bir tampon devlet olarak kurulmuştur ve tampon devlet olarak emperyalizm ne derse görevini yapmıştır. Bakın Yunanistan’ın sanayi ülkesi olmasına izin verilmemiştir. Denilmiştir ki sadece denizcilik yapacaksın, turizm yapacaksın. Senin savunman, güvenliğin bizden. Biz dersek de savaşa gireceksin. Bunu biliyorsunuz 1. Dünya Savaşı sonunda yaptılar. İkinci dünya savaşında Almanya işgal etti açlıktan Türkler kurtardı ama karşımızdaki maalesef vefasız bir devlet. Veneziellos’un ABD Başkanı Wilson’un verdiği gazla İzmir’e nasıl çıktığını biliyoruz. Bunlar emperyalizmin onlara biçtiği roldü. Şimdi yüz yıl sonra aynı tuzağa yine düşüyorlar. Yunan hükümetinin artık teslim olduğunu görüyoruz. Şu an bana göre ABD’nin sömürgesidir. Bize de şöyle iyilik yapıyorlar, Türkiye üzerindeki Amerikan askeri varlığının azalmasına neden oluyorlar. Artık Türkiye Amerikalıların kenar kuşak teorisindeki jeopolitik teorisindeki yerini Yunanistan’a devrediyor. Bu bizim için iyi bir haber çünkü bizim bağımsız olmamız gerekir. Amerika’nın esir bir devleti olmamıza hiç gerek yok. Maalesef büyüklerimiz 1940’lı yıllarda Atlantik’in çekim alanına girmeyi gönüllü olarak girmeyi kabul etmişler. Şimdi aynı çekim alanı bizden ne istiyor, güneyinde bir Kürt devleti kurulmasına izin ver, Mavi Vatan’dan vazgeç Türm boğazları Montrö sözleşmesini sulandır, ben Karadeniz’e istediğim kadar geçeyim, Kıbrıs’tan Türk askerini çek diyor. Türkiye buna izin verebilir mi? Veremez tabi.

Savaşın özü demir ve kandır

(Mavi Vatan’ı korumak mümkün mü?) Mavi Vatanı çok güzel koruruz. Savaş ciddi bir iş. Savaşın özü demir ve kan. Türkiye’nin coğrafyası o kadar uygun, o kadar üstün bir coğrafya ki doğu batı ekseninde bunlar istedikleri kadar uçak alsınlar. Türkiye’nin şu an sayısal olarak hava kuvvetlerinde zaten üstünlüğü var. Türkiye’nin Anadolu sahillerinden uzun menzilli silahlarla yapılacak bir taarruzda Yunanistan’ın bütün hava alanları etki alanında, bunu hiç düşündünüz mü? Yani Türkiye bugün Ege kıyılarına sadece Bora dediğimiz füze sistemlerini koyduğunda Yunanistan’ın bütün havaalanlarını etki altına alabiliyor. Bu ne demek sen istediğin kadar üstün uçağın olsun, belki ilk taarruzu başlatırsın zarar da verirsin ama karşında 85 milyonluk dev bir ülke var. Ekonomisi öyle ya da böyle şimdi dolar on lira olmuş ister yüz lira olsun Türkiye’nin üreten bir halkı var, üreten sanayisi var. Türkiye’nin savaşa devam, azim ve kararlılık ve yeniden toparlanma gücüyle Yunanistan’ı kıyaslayamam.

Amerikalı ve Fransızlar Yunan için ölmez

Bir Amerikan askeri bir Fransız askeri net söylüyorum Yunanlı için ölmez. Çok net söylüyorum yani bırak ölmeyi Almanlar 2008 ekonomik krizinde Yunanlılar için de ne dedi, ‘biz çalışalım Yunanlılar siesta yapsın’ dedi. Ve biliyorsun en acımasız eleştirileri ve AB içindeki en çarpıcı mali yaptırımları Almanya uyguladı. İnsanlar böbreklerini sattı. İntihar edenler oldu. Yani Yunanistan’ın gerçekçiliğe dönmesi lazım. Baktığınız zaman Yunanistan’a da Papandreou ailesi var Miçotakis ailesi var, birkaç aile var. Bu ailelerde tamamen emperyalizmin kontrolü altında. O yüzden ben Yunan halkı için endişe ediyorum.

Editör: TE Bilişim