Durban limanında 3 kadın kılavuz kaptan büyük başarı göstererek her tipte gemiyi kılavuzlayacak yeterlikte kılavuz kaptanlar oldular.

 
Precious Dube, Bongiwe Mbambo ve  Pinky Zungu Güney Afrika'da bulunan 5 kadın kılavuz kaptandan sadece üçü, ancak onların farkı sınırsız yeterliklerinin onlara her tipte ve büyüklükte gemiyi kılavuzlamaya imkan tanıması.

3 siyahi kadın denizci, Transnet Ulusal Limanlar İdaresi'nin 90'lı yılların sonlarında Güney Afrika limanlarında daha fazla siyahi çalıştırılması politikasının sonunda yetiştirilmeye başlanmışlar.

Bugün, bu program dahilinde yetiştirilen denicilerin pek çoğu liman kaptanlığından liman başkanlığına pek çok önemli mevkilere gelmiş durumdalar. Transnet Ulusal Liman İdaresinin Genel Müdürü Tau Morwe,3 bayan kılavuz kaptanın başarısının liman idaresinin değişim ve istihdam eşitliği  programının sonucu olduğunu belirtti. Morwe,denizcilik sektörünün kadınlar için tarihsel olarak kapalı bir sektör olduğunu söyledi, ancak şimdi bunun değişmekte olduğunu ifade etti. İdarenin daha fazla başarı hikayesi ortaya koyacak çalışmalar içerisinde olduğunu ekledi.

Sınırsız kılavuz kaptan yeterliği sahibi olan ilk siyahi kadınlardan birisi olan Precious Dube, kendisine bu tarihi başarısı hatırlatıldığında, çok heyecanlı olduğunu ifade etti.Dube; 'Yabancı gemilerin kaptanları bayan birkılavuz kaptanı karşılarında gördüklerinde önce kuşkucu olabiliyorlar. Çünkü bir bayan kılavuz kaptan görmek onlar için sıradışı bir olay. Biz sadece ABD'de ve Avustralya'da bayan kılavuz kaptanlar olduğunu duyuyoruz çünkü' şeklinde görüşlerini açıklıyor ve ekliyor: 'Ancak kaptanla ilk bilgi alışverişini yaptıktan ve limanı iyi bildiğimizden onu ikna ettikten sonra onun güvenini hemen kazanmakta güçlük çekmiyoruz'

29 yaşındaki Bongiwe Mbambo ise aslen Kuzey Kıyısındaki Esikhawini kasabasından ancak şimdi Durban'ın Glenwood bölgesinde yaşıyor. Sınırsız kılavuz kaptan yeterliğini aldıktan sonra ilk kılavuzladığı geminin kaptanının şaşkınlığını hatırladığında gülümsüyor.  'Ben gemiyi limana yanaştırırken kaptan benim yanımda durup fotoğraflarımı çekti ve beni videoya aldı, ben de bu şekilde gemiyi kılavuzladım, çok komikti' diyor. 

Sınırsızbayan kılavuz kaptanlardan sonuncusu olan Pinky Zunguise oldukça gururlu. 'Denizci olmak önce çok zordu. Sadece kaptanınİngilizce bildiği bir Rusyolcu gemisinde tek kadın ve tek stajyer bendim. Sonrları gemiye katılan bir başka Güney Afrikalı kadınla arkadaş olduk ve zorluklara rağmen onunla birlikte mesleğimizde başarılı olmaya odaklandık' diyor. Zungu, şimdi mesleğini çok sevdiğini ve kendisini 65 yaşında bu mesleği yaparken görmeyi dilediğini belirtiyor.

3 bayan denizci de aynı mesleki merhalelerden geçmiş. Önce Transnet'ten burs alarak denizcilik eğitimine devam etmişler. Daha sonra Güney Afrika, Avrupa ve Uzak Doğu'ya sefer yapan safmarine ve Unicorn gibi denizcilik şirketlerinde görev yapmışlar. 

Daha sonra Güney Afrika Deniz Emniyet İdaresi (SAMSA) tarafından sözlü sınavdan geçen siyahi bayanlar acemi güverte zabiti olarak 3. sınıf yeterlik almışlar. 

Daha sonra Transnet gemilerinde kaptanlığa kadar yükselen bayanlar bir yıllık kılavuz kaptan yetiştirme programına devam ederek sınırlı (junior) kılavuz kaptan olarak göreve başlamışlar. 

Önce 16.000 gross tonluk gemileri kılavuzlamaya başlamışlar, daha sonra belirli sürelelrle sırasıyla 20.000, 25.000 ve 35.000 gross tonluk gemileri başarıyla kılavuzlayarak sınırsız kılavuz kaptan yeterlik belgesini almaya hak kazanmışlar. 

Editör: TE Bilişim