Gümrüklere "teknolojik" takip

Gümrüklerin mobil ortamda izlenmesine imkan sağlayan ve son teknoloji sistemlerin kullanıldığı "Komuta Kontrol Merkezi" açıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: "24 saat esasına göre çalışan merkezde 14 kara sınır kapısı ile 3 deniz limanı ve 2 iç gümrük idaresi olmak üzere 19 gümrük sahası eş zamanlı izlenebiliyor"

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gümrüklerin mobil ortamda izlenmesine imkan sağlayan ve son teknoloji sistemlerin kullanıldığı Komuta Kontrol Merkezi'nde 24 saat boyunca 19 gümrük sahasının izlenebildiğini belirtti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü bünyesindeki "Komuta Kontrol Merkezi", Bakanlıkta düzenlenen törenle açıldı. Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, merkezin ilk olarak 2013 yılında faaliyete geçtiğini ancak değişen teknolojiyle birlikte kapasitesinin artırılması ve yeniden yapılandırılması ihtiyacı hissedildiğini söyledi. Merkezin yaklaşık 4 milyon liralık maliyetle yenilendiğini ifade eden Tüfenkci, "Komuta Kontrol Merkezimizi yenileyerek çok daha etkin bir izleme sistemi haline getirdik.

Yenilediğimiz ve bugün sizlere tanıttığımız Komuta Kontrol Merkezimizde, 442 metrekarelik bir alan üzerine kurulu 58 izleme ekranında, 27 operatörümüzle faaliyette bulunacağız. Komuta Kontrol Merkezimizin etkinlik alanı, her gün yenilenen ve eklenen yeni sistemlerle artmaktadır" diye konuştu. Merkezin 24 saat esasına göre çalıştığını belirten Tüfenkci, burada kapalı devre kamera sistemleri ile 14 kara sınır kapısı ile 3 deniz limanı ve 2 iç gümrük idaresi olmak üzere 19 gümrük sahasının eş zamanlı olarak izlendiğini bildirdi.

Türkiye'den transit geçen araçların, uydu üzerinden "Araç Takip Sistemi" ile izlendiğini belirten Tüfenkci, ayrıca "Akaryakıt Takip Sistemi" ile transit akaryakıt yükü taşımasına izin verilen firmaların tüm araçlarının hareketlerinin de buradan takip edildiğini söyledi.

Alarm ve şüpheli durumlarda mobil operasyon ekiplerinin acil müdahalesinin merkezden sağlanabildiğine işaret eden Tüfenkci, şunları kaydetti: "Kara sularımızda ulusal ve uluslararası taşımacılık yapan gemiler, eş zamanlı olarak 'Gemi Takip Sistemleri' vasıtasıyla izlenmekte. Gümrüklü yer ve sahalarda bulunan araç ve konteyner tarama sistemlerinden alınan tarama görüntüleri, merkezde görev yapan 'X-Ray Operatörleri' tarafından tekrar analize tabi tutulabilmektedir. Kara, hava ve deniz sınır kapılarında kurulan radyoaktif veya nükleer madde uyarısı veren 'Radyasyon İzleme Sistemi' sayesinde gerekli müdahaleler anında yapılabilmektedir."

Yasadışı ticaretle etkin ve kararlı bir şekilde mücadele etmeye çalıştıklarını dile getiren Tüfenkci, "Bakanlık olarak, kaçakçılıkla mücadele faaliyetlerini çok yönlü ve kapsamlı biçimde sürdürüyoruz. Teknik kapasitemizi güçlendirme adına dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek bu yönde yatırımlar yapıyoruz. Aynı zamanda teknik ve idari altyapımızı, yetiştirdiğimiz nitelikli ve alanında uzman personelle destekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

- X-ray sistemleri artırıldı

Bakan Tüfenkci, 2012 yılında toplam 19 'X-Ray Tarama Sistemi' ile hizmet verirken, son yıllarda yaptıkları yatırımlarla bu sayıyı 42'ye çıkardıklarına, bu seneki alımlarla bunun daha da yükseleceğine işaret etti. Türkiye'nin kara sınır kapılarının tamamına yakınında ve deniz limanlarının büyük kısmında araç ve konteyner tarama sistemlerinin etkin bir şekilde kullanıldığının altını çizen Tüfenkci, başta havalimanları olmak üzere gümrük sahalarında kullanılan "Kargo ve Bagaj X-ray" sayısının da 91'e ulaştığını anlattı.

Tüfenkci, 18 mobil bagaj tarama sisteminin kurulumlarının da gelecek aylarda tamamlanacağını bildirdi. Son iki yıl içerisinde toplam 14 gümrük sahasına yeni teknoloji kapalı devre kamera sistemleri kurulduğuna dikkati çeken Tüfenkci, "Tüm bu yenileme çalışmaları esnasında eskiden kurulmuş analog yapıdaki sistemlerimizi de yeni teknolojiyle beraber değiştiriyoruz. Yine, ülkemiz üzerinden transit geçen eşya yüklü araçların uydu üzerinden takibini yaptığımız 'Araç Takip Sistemi'ne yaptığımız yatırımla, ilave 6 bin mobil ünite aldık. Böylece kapasitemizi 9 bin 250’ye çıkardık" ifadelerini kullandı.

Denizlerde kaçakçılıkla mücadeleye yönelik AB fonlarıyla alınan 10 deniz devriye botunun Bakanlığın taşra birimlerinde etkin kullanıldığını belirten Tüfenkci, uyuşturucu madde kaçakçılığı ile mücadele kapsamında, özellikle sentetik uyuşturucular ile patlayıcı maddelerin teşhisinde kullanılan ve 16 bin kimyasal maddenin tespitini yapabilen 10 adet yeni cihaz alımının yapıldığını kaydetti.

 "Yüz Tanıma Sistemi" kuruldu

Tüfenkci, Doğu ve Güneydoğu’daki gümrük kapılarının tamamında saha denetim ve güvenliğinin sağlanması yanında, ülkeye yasadışı girişlerin önlenmesi amacıyla gümrük sahalarında "Yüz Tanıma Sistemleri" kurulduğunu belirtti. Kaçakçılıkla mücadeleye katkı sağlayacak yeni programların kullanılmaya başlandığını söyleyen Tüfenkci, teknik altyapı yatırımlarının yanında insan kaynağının geliştirilmesine yönelik çalışmaları da ihmal etmediklerine değindi.

Tüfenkci, ülke genelinde gümrük muhafaza ekiplerimizce yürütülen kaçakçılıkla mücadele çalışmaları sonucunda, yaklaşık 3 bin 600 olayda, 2 milyar 688 milyon lira değerinde kaçakçılığın ortaya çıkarıldığını belirterek, "Bütün bu teknolojileri en üst seviyede kullanarak, ülkemizi daha güvenli hale getirmek için mücadele ediyoruz" dedi.

Konuşmasının ardından Bakan Tüfenkci, Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, Müsteşar Cenap Aşçı ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Abdullah Soylu ile kurdeleyi keserek, merkezin açılışını gerçekleştirdi. Tüfenkci, daha sonra basın mensuplarına merkez hakkında bilgi verip kullanılan sistemleri tanıttı. Tanıtım esnasında bir gümrük kapısındaki tıra yapılan incelemede, mobil x-ray ve dedektör köpek yardımıyla uyuşturucu madde ele geçirildi.

Editör: TE Bilişim