Rusya'ya ihracat arttı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, 1-15 Aralık tarihleri arasında Rusya'ya yapılan ihracatta artış eğilimi olduğunu söyledi.

 Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Bana gelen son ihracat rakamlarına göre, 1-15 Aralık arasında Rusya'ya yaptığımız ihracatta düşüş yok. Artış eğilimi var. Bu ambargoların yumuşayarak ortadan kalkacağına inanıyorum" dedi. Çatalca Muratbey Mahallesi'nde yapımı yaklaşık bir yıl önce biten Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nün yeni tesislerinde incelemelerde bulunan Bakan Tüfenkci, buradan sonra AK Parti Çatalca İlçe Başkanlığını ziyaret etti.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tüfenkci, "Rusya, bazı ürünlere getirdiği kısıtlamalardan vazgeçti ve tekrar almaya başladı. Ne diyorsunuz?" sorusu üzerine, böyle bir krizin oluşmasını istemediklerini, söz konusu olayın Rusya'nın Türkiye hava sahasını ihlali sonucu yaşandığını hatırlattı. Hiçbir zaman gerilimin tarafı olmak istemediklerini dile getiren Tüfenkci, özellikle ticaretin ve iki ülkenin vatandaşlarının bu krizden etkilenmemesi için ellerinden geleni yaptıklarını ve yapmaya devam ettiklerini söyledi. Tüfenkci, gümrük kapılarını kapatmadıklarını ve Rusya'dan gelen mallara ambargo uygulamadıklarını anımsattı.

"Rusya'ya İhracatta Artış Eğilimi Var"

Bakan Tüfenkci, "Ancak Rusya farklı bir yöntem seçti ve sebze-meyve başta olmak üzere bazı mallarımızın girişini engelleme, geri gönderme gibi işlemlere tabi tuttu. Bugüne kadar geri gelen veya iptal edilen beyanname sayımız 203. Son aldığım rakam buydu. Bu da 8 milyon 500 bin dolar seviyesinde bir büyüklüğe tekabül ediyor. Bizi etkileyecek veya ekonomimizi sarsacak durum değil" dedi. Rusya'nın kaliteli ve ucuz Türk ürünlerinden istifade etmesini arzu ettiklerini vurgulayan Bakan Tüfenkci, "Bana gelen son ihracat rakamlarına göre, 1-15 Aralık arasında Rusya'ya yaptığımız ihracatta düşüş yok. Artış eğilimi var. Bu ambargoların yumuşayarak ortadan kalkacağına inanıyorum" diye konuştu.

"Ambargoların Gevşeyerek Yumuşayacağı İnancındayız"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in 1 Ocak'tan sonra ambargoların gevşeyeceği yönündeki değerlendirmelerini hatırlatılan Bakan Tüfenkci, ambargoların kalkıp kalkmayacağının Rusya'nın bileceği bir iş olduğunu söyledi. Tüfenkci, "1 Ocak'tan sonra ambargoların yumuşayacağına inanıyoruz. Çünkü uygulanan ambargo ve boykot başta Rus halkı olmak üzere iki ülkenin halkının zararına" ifadelerini kullandı. Bakan Tüfenkci, bunun sürdürülebilir olmadığını kaydederek, sorunların diyalogla çözülmesini istediklerinin altını çizdi.

Editör: TE Bilişim