"Gülser Ana" Topuğa Çarpmış

Dünya basınında ilk kez DenizHaber açıklıyor. Madagaskar'ın en güney ucunda yer alan Faux Cap açıklarında karaya oturan Gülser Ana gemisi; haritalarda görülmeyen bir topuğa çarmış.

39 bin ton fosfat yükünü Hindistan'a götürmekte olan 189 metre uzunluğundaki dökme yük gemisinin 21 Türk ve 2 endonezyalıdan oluşan  23 kişilik mürettebatı 26 Ağustos sabah 05:30 sularında meydana gelen kazadan sonra sahile sürüklenerek karaya oturan ve batma tehlikesi yaşayan gemiden tahliye edilmişti.

Mürettebatın yasal işlemlerin yapılması için halen Madagaskar'da tutulduğu öğrenildi.

Geminin armatörü Mardaş'ın kazadan sonra P&I Klüp ve Tekne Makine sigortasını devreye sokarak  yerel otoritelerle bağlantıya geçtiği,  ITOPF ve Fransız bir firmanın da yardımıyla sahil şeridinin temizlenmesi ve gemideki yakıtın transferi için gerekli organizasyonları yaptığı öğrenildi.

Geminin fosfat yükünün  deniz yatağından çıkarılan bir tür doğal maden niteliğinde olup tehlikeli olmadığı ve çevre kirliliğine sebebiyet vermediği bildirildi.

Öte yandan; Madagaskar yerel basını ise gemideki yakıtın kaza sonrası denize sızması sonrasında Faux Cap plajlarının kirlendiğini yazdı.  Çevreciler ise geminin karaya oturduğu bölgenin  mercan resifleri bölgesi olması nedeniyle resiflerin zarar görebileceğinden endişe ediyor.

DenizHaber'in elde ettiği bilgilere göre geminin karaya oturduğu bölgede kurtulmasının mümkün olmadığı ve "Total Loss" olduğu anlaşılıyor.

Editör: TE Bilişim