BIMCO standart Guardcon sözleşmesini Batı Afrika’daki özel deniz güvenliği şirketlerine uygun hale getirmek için çalışmalarını sürdürmektedir.

BIMCO’nun Hukuk ve Sözleşmelerden sorumlu Müdürü Grant HUNTER, Guardcon’un Batı Afrika’ya adapte edilebilmesi için hangi değişikliklerin yapılması gerektiğini belirlemek üzere bir süredir çalıştıklarını belirtmiştir.

BIMCO, Uluslararası P&I Kulüpleri Grubu’ndan gelen değişiklik tavsiyelerini göz önünde bulundurarak Batı Afrika’da faaliyet gösterecek olan özel deniz güvenliği şirketlerine mevcut sözleşmeleri uygun hale getirmeye çalışmaktadır.

Guardcon sözleşmelerinde yapılacak ana değişiklik, yüksek riskli bölgelerde mecburi olarak yerel korumaların görevlendirilmesi maddesinde olacaktır.

Guardcon’un orijinal metni geçtiğimiz Mart ayında yürürlüğe girmiş olup, ilk yılında 2.275 nihai sözleşme imzalanmıştır. Gemilerde silahlı korumaların kalıcı olmasını istemeyen BIMCO için Guardcon’u yayınlama kararı güç olmuştur.

Ancak, uzun vadede kesin bir çözüm beklenirken, görev alan korumalar, korsan saldırılarını püskürtmekte başarılı olmuşlardır.

Bay HUNTER ‘Söz konusu koruma hizmetleri için standart bir sözleşme olmadığı için, armatörler ve P&I Kulüpleri güvenlikle ilgili şirketlerden anılan ve çeşitli şartlar içeren sözleşmeleri değerlendirmede güçlükle karşılaşmışlardır.

Guardcon’un amacı özel güvenlik hizmetleri sözleşmelerinde bir mihenk taşı görevini görerek özel güvenlik hizmetleri için minimum sigorta kuvertürünün saptanmasını, yeterli önlemlerin alınmasını ve gerekli tüm sertifika ve lisansların temin edilmesini sağlamaktır’ demiştir.

Editör: TE Bilişim