GÖNÜLLÜ DALGIÇLAR ALİAĞA’DA SU ALTI TEMİZLİĞİ YAPTI

Aliağa Belediyesi, Aliağa Su Ürünleri Kooperatifi ve Karşıyaka Engin Deniz Doğa Sporları Merkezi iş birliğinde düzenlenen ‘Deniz Dibi Temizliği Kampanyası’ gönüllü dalgıçların katılımı ile yapıldı.

İzmir’in Aliağa İlçesinde, “Temiz Bir Deniz İçin El Ele” sloganıyla gerçekleştirilen kampanya çerçevesinde geniş kapsamlı bir deniz dibi temizliği yapan dalgıçların çıkardığı çöpler görenleri hayrete düşürdü. Deniz dibi temizliğinde cam şişelerin ağırlıklı olduğu atıklara rastlanırken, denizden bir kamyonet dolusu çöpün çıkması dikkat çekti.

BALIKÇILARDAN DESTEK

Balıkçı Barınağı mevkinde gün boyunca devam eden temizlik harekatına balıkçılar denizden tekneleriyle destek verirken, belediye ekipleri de karadan destek verdi. Denizden birçok atığın çıkartıldığı temizlik çalışmalarını Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar da takip etti. Çok sayıda cam ve pet şişe, demir parçaları, naylon poşetler, araba lastikleri gibi bilinen atıkların yanı sıra, sandalye ve tencere tava gibi ilginç atıklar da çıkaran dalgıçlar günün en ilginç çöpü olarak buldukları cep telefonunu seçti.

ATIKLAR GERİ DÖNÜŞÜM TESİSLERİNE GÖNDERİLECEK

Çevre bilincini artırmak amacıyla denizden çıkarılan atıklar rıhtımda sergilenirken, atıklarla birlikte çıkarılan canlılar ise tekrar denize bırakıldı. Denizden çıkan atıklar vatandaşlar tarafından şaşkınlıkla izlenirken, kimi vatandaşlar ise cep telefonları ile sergilenen atıkları görüntüledi. Aliağa Belediyesi Temizlik İşleri Müdür Vekili Handan Çetiner Şirin, toplanan atıkların ayrıştırma işleminin ardından geri dönüşüm tesislerine gönderileceğini söyledi.

BAŞKAN ACAR: KAMPANYA GELENEKSELLEŞMELİ

Başta gönüllü dalgıçlar olmak üzere kampanyada emeği geçen herkese teşekkür eden Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Aliağa’da ilk defa böyle bir etkinlik düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Kampanyanın farkındalık açısından büyük önem arz ettiğini belirten Başkan Acar, kirletmeme bilincinin yaygınlaşması ve devam etmesi adına kampanyanın gelenekselleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

ATIKLARIN YÜZDE 95’İ POŞET

Kampanyanın gerçekleşmesine öncülük eden Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’a teşekkür eden Engin Deniz Doğa Sporları Merkezi Dalış Eğitmeni Engin Palaoğlu, “Bugün Aliağa’da yaptığımız temizlik faaliyetinde hem çok sevindik, hem de çok üzüldük. Sevincimiz kampanyamızın neticesinde buranın temiz bir hale gelmesidir. Üzüntümüz ise burada yaşayan bazı insanların denizleri kirleterek doğaya karşı duyarsız olmasıdır. Üzülerek söylüyorum gerçekten çok fazla pislik var ve ne yazık ki bu atıkların yüzde 95’i poşet, şişe gibi karasal kaynaklı atıklar. Bu noktada Aliağalıların bu konuda biraz daha duyarlı olmaları gerektiğine inanıyorum. Toplum olarak su altı yaşamına biraz daha saygılı olursak, buradaki canlıların da yaşamasına izin veririz” diyerek, herkesi deniz temizliği konusunda daha duyarlı olmaya davet etti.

YILMAZ: DENİZLERİMİZ BİZİM GELECEĞİMİZDİR

Ekmeğini denizden kazanan balıkçıların denize karşı herkesten daha çok duyarlı olması gerektiğini dile getiren S.S. Aliağa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Kemal Yılmaz, “Maalesef denizlerimiz içler açıcı durumda. Bu nedenle de ülkemizin hemen her noktasında bulunan balıkçılarımızın deniz temizliği konusunda daha dikkatli olmaları gerekiyor. Bu noktada Su Ürünleri Kooperatiflerimize de önemli görevler düşüyor. Bunun içindir ki biz bugün burada Aliağa Belediyesi ile birlikte Türkiye’nin bir çok sahil kasabasına örnek teşkil edebilecek bir etkinliğe imza atarak iyi bir örnek olduğumuzu düşünüyorum. Bilindiği üzere bu ve buna benzer faaliyetler genelde Foça, Bodrum, Marmaris, Çeşme gibi turistik beldelerde yapılıyor. Ancak bu ve buna benzer faaliyetlerin daha da yaygınlaşması, ülkemiz genelinde yapılması elzemdir. Çünkü denizlerimiz bizim geleceğimizdir. Dünyada tek doğal gıda maddesi balık kaldı ve biz bu zenginliği kendi elimizle yok etmemeliyiz. Kaldı ki itiraf etmemiz gerekirse balık nesli her geçen biraz daha azalıyor. Bu durumu her ne kadar aşırı ve bilinçsiz avcılıkla bağdaştırılsa da, kirliliğinde bu yönde etken olduğu kabul edilmesi gerekilen bir gerçektir” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim