Makine ve Gemi İnşa Mühendislerinin Uzakyola intibakına Danıştay’dan DUR kararı

9 Eylül Üniversitesi tarafından Danıştay’a yapılan yürütmeyi durdurma ve iptal davasında Danıştay, Gemiadamları Yönetmeliğinin 8’inci maddesinin B-6 bendinin 7inci fıkrası ile  9’uncu maddesinin B-f bendinin 5 inci fıkrasının yürütmesini durdurdu. 

Yürürlüğü durdurulan  mevzuat ile  Dört yıllık Makine ve Gemi İnşaatı Mühendisliği ile Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi  eğitimlerini kendi üniversitelerinde bitirdikten sonra  Denizcilik Fakültelerinde Uzakyol Vardiya Mühendisi ve Uzakyol Vardiya Zabitliği  tamamlama eğitimlerini alan mühendisler ile beraber ön lisans mezunlarının uzakyol vardiya zabitliği/makinistliği’ne intibak eğitimlerinin de yürürlüğü durdurulmuş oldu.   Denizcilik Müsteşarlığı tarafından Gemiadamları Yönetmeliğinde 2006 ve 2010 yıllarında yapılan değişiklikler yoluyla Makine ve Gemi İnşa Mühendislerinin fark derslerini tamamlamaları yoluyla Uzakyol Vardiya Mühendisi  ayrıca denizcilik meslek yüksekokullarının mezunlarına da ilave koşullar ile uzakyol vardiya zabitliği ve makinistliğine intibak imkanı tanınmıştı.

Poyraz doğruladı

Konuyla ilgili görüşlerine başvurulan Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Dr. Özkan POYRAZ, Danıştay Onuncu Dairesinin Yürütmeyi durdurma kararının Müsteşarlıklarına tebliğ edildiğini doğruladı.

Poyraz, Yüksek Mahkemenin kararının iptal istemli davanın esas kararı olmadığını, kararın yürütmeyi  durdurma   nitelikli ve Danıştay Dava Daireleri Kuruluna itiraz yolu açık nitelikte olduğunu vurgulayarak,  her mahkeme kararının Anayasa hükümleri açısından idarelerce uygulanması gerektiğini belirtti. 

Yürütmenin durdurulması sebebiyle, söz konusu eğitimlere  yeni başvuruların yapılmasını engellemek ve bu suretle doğabilecek mağduriyetleri önlemeyi  teminen  Gemiadamları Eğitimi Bilgi  Otomasyon Sistemi üzerinden bu eğitimle yönelik yetkilerin askıya alındığını ve yeni kayıt yapılamayacağını bildirdi.  Karar’dan İTÜ Denizcilik Fakültesi, 9 Eylül  Denizcilik  Fakültesi (ARKAS ile birlikte düzenlediği kendi eğitimlerinin de yürürlüğünü durdurmuş oldu), KTÜ ve Yıldız Teknik Üniversitelerinde intibak eğitimi alan Makine ve Gemi İnşa Mühendisleri ile Piri Reis Üniversitesinde eğitim gören ön lisans mezunu vardiya zabitleri/makinistleri ve deniz işletmecileri etkileniyorlar.

Kaptanoğlu: 'Geri çekmezlerse gökkubbeyi kafalarına yıkarım' demişti.

Bu dava ile ilgili DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu “9 Eylül Üniversitesi bu kararı çekmezse gökkubbeyi kafasına indireceğim. Böyle bir şey olur mu? 9 Eylül Üniversitesi’ne bu kararı geri çektirteceğiz. İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin dava açıp açmadığını bilmiyorum. İTÜ Denizcilik Fakültesi alışıktır böyle yanlış yapmaya. Ama 9 Eylül Üniversitesi’nin böyle bir şey yapmasını kabul edemiyorum. Biz okula çok yardım ettik. İçimden hediye ettiklerimizi gidip geri almak geliyor” demişti.

Editör: TE Bilişim