İtalya'nın kuzeydoğusundaki Ravenna limanı açıklarında Türk bandıralı bir yük gemisi, başka bir gemiyle çarpışarak battı. Yaşları 20 ile 57 arasında değişen tamamı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 11 kişilik mürettebatı bulunan  GÖKBEL adlı Türk gemisindeki kayıp 4 kişiyi arama çalışmaları sürüyor. 5 kişi sağ olarak kurtarılırken, 2 kişinin denizden cesedi çıkarıldı. Hayatını kaybedenlerden birisinin denizden sağ çıkarıldığı ancak daha sonra kurtarılamadığı öğrenildi. 

İtalyan kaynaklardan alınan bilgilere göre bu sabah yerel saatle 09.45 civarında 'Gökbel' adlı olduğu belirtilen Türk ticari yük gemisi, Ravenna limanı girişine yaklaşık 1 deniz mili kala Belize bandıralı 'Lady Aziza' isimli bir yük gemisiyle çarpıştı. Olayın, gemilerden biri limandan çıkıp diğeri limana girmeye çalışırken meydana geldiği belirtildi.

Çarpışmanın, sis nedeniyle görüş şartlarının kısıtlı olmasından kaynaklanmış olabileceği bildiriliyor.

2008 yapımı gemi, Ömer Çetinkaya Denizcilik'e ait

Kazaya karışan gemilerden "Gökbel" adlı Türk bandıralı gemi,  Ömer Çetinkaya Denizcilik armatörlüğünde bulunuyor. Geminin son 5 Paris MOU kaydında tutulması bulunmuyor. İtalyan Klas Kuruluşu RINA  tarafından klaslanmış olan geminin 2017 yılına kadar geçerli sertifikası mevcut. 87 metre uzunluğunda, 13 metre genişliğindeki gemi, Ravenna Demiryerinden kalkmış limana girmek için ilerliyordu. 

Gökbel'in çarpıştığı Lady Aziza adlı gemi ise Belize bayraklı. Offshore bir şirketin armatörlüğünde bulunan gemi 1991 yılı yapımı ve geçerli bir klası görünmüyor. Alman Loydu klasından çıkarmış.  Lady AzizaRavenna limanından hareket etmiş Libya'ya gitmek üzere ilerlemekteydi. Her iki gemi, liman mendireğinin 1 mil kadar dışında çarpıştı. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, tamamı Türk vatandaşı olan 11 kişilik mürettebatın 8'inin kurtarıldığını, diğerleri için kurtarma çalışmasının devam ettiğini söyledi.

İtalyan kaynakları ise Türk gemisinin 11 mürettebatından 5'inin kurtarıldığını, 1 kişinin cesedine ulaşıldığını ve kayıp 5 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü bildiriyor.

Türk bandıralı yük gemisi Ravenna limanı açıklarında başka bir gemiyle çarpıştı.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi de Twitter hesabından yazdığı mesajda, olayla ilgili düzenli olarak bilgilendirme yapılacağını söyledi.

Ravenna Belediye Başkanı Fabrizio Matteucci ise olayın çevresel bir risk yaratmadığını açıkladı. Matteucci, çarpışan gemilerin çevreye zararlı malzeme taşımadığını ve yakıt sızıntısı olduğuna dair belirti de bulunmadığını belirtti.

Ravenna Baş Kılavuz Kaptanı: "Dramatik bir kaza"

Kurtarma çalışmalarına bizzat kendisi de katılan Ravenna Liman Baş Kılavuz kaptanı Roberto Bunicci, yaptığı açıklamada, ağır denizler nedeniyle kurtarma çalışmalarının güçlükle yürütüldüğünü belirtti. Hipotermi yaşayan kazazedeler gördük. Uzun yıllardır böylesine dramatik bir kaza görmedim." dedi. Baş kılavuz kaptan, kurtarma çalışmaları esnasında deniz koşulları nedeniyle kendi pilot motorlarının da güçlük yaşadığını söyleyerek; 4-6 bofor kuvvetinde denizler ve 20-30 metre görüş mesafesi bulunduğunu söyledi. 

Aşağıdaki videoda  Baş Kılavuz Kaptanın açıklamalarını dinleyebilirsiniz.


 

Editör: TE Bilişim