Göçmen Sayısı 10’a Katlandı

Son 5 yıl içinde Türkiye’den Avrupa’ya geçmek isteyenlerin sayısı 10 kat artarak 10 bini aştı.

Yetkililer Türkiye’nin artık transit değil kaynak ülke haline geldiğini belirtiyor.  Sahil Güvenlik Komutanlığı (SGK) verileri, umuda yolculuğun çarpıcı yüzünü ortaya koyuyor. Türkiye sularından Avrupa’ya geçmek isterken yakalanan düzensiz göçmen sayısı son 5 yılda yüzde 1000 arttı.

2010 yılında bin 129 göçmen yasadışı yollarla Avrupa’ya gitmek isterken yakalanırken bu sayı daha 2014 yılı tamamlanmadan 10 bin 902 göçmene ulaştı. Rumeli Feneri açıklarında geçtiğimz hafta başında batan göçmen teknesi, Türkiye’nin göçmen karnesini gündeme getirdi. Sahil Güvenlik Komutanlığı verileri ise Türkiye denizlerinde umuda yolculuğun çarpıcı yüzünü ortaya koyuyor.

Türkiye sularından Avrupa’ya geçmek isterken yakalanan düzensiz göçmen sayısı son 5 yılda yüzde 1000 arttı. 2010 yılında bin 129 göçmen yasadışı yollarla Avrupa’ya gitmek isterken yakalanırken bu sayı daha 2014 yılı tamamlanmadan 10 bin 902 göçmene ulaştı. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nuray Ekşi, Nisan ayında yürürlüğe giren Yabancılar ve Uluslararası Koruma Yasası’nın düzensiz göçmenler için Türkiye’yi cazip ülke kıldığını belirterek

“Yasa son derece insan hakları odaklı bir düzenleme getirdi. Kanunla beraber pek çok koruma hükmü hayata geçirildi. Göçmenler yasal yollara başvurabiliyorlar ve böylece sınır dışı edilemiyorlar. Yabancılar bu duyumu aldı. Bu duyum ve tablodan sonra tabi düzensiz göçmen sayıları 5 yılda 10 katına kadar çıktı. Bu sayı tespit edilen göçmenler. Sayı katlanarak artmaya da devam edecek” dedi.

Mülteci sayısı zirvede

Uluslararası Af Örgütü Mülteci Hakları Koordinatörü Volkan Görendağ ise BM verilerine göre şu an dünyanın en büyük mülteci nüfusunun olduğu bir dönemde yaşadığımızı belirterek şunları söyledi: “Bu rakamlara ulaşılmasında milyonlarca Suriyelinin ülkelerini terk etmeleri en büyük etken. Kaynak ülkeler Afganistan ve Suriye’de durum oldukça zor olduğu için Türkiye önemli bir noktada” dedi.

‘Türkiye hedef ülke’

Prof. Dr. Ekşi, Yunanistan ve İtalya’daki ekonomik kriz nedeniyle Türkiye’nin artık göçmenler için transit ülke olmaktan çıkıp hedef ülke haline geldiğini belirterek, “Şu anda gerek Irak’tan gerek Suriye’den gelenlere karşı sınır kontrolü pek mümkün değil. Türkiye’nin entegre sınır yönetimini hayata geçirmesi gerekiyor. Örneğin Yunanistan sınırlarını kontrol edemediği için Frontex sınır muhafaza birimini kullanıyor. Bu bağlamda Yunanistan’a deniz yoluyla girmek isteyenleri sahil güvenlik ters çeviriyor ve Türkiye’ye yönlendiriyor. Gemi batmış, göçmenler ölmüş çok da umurlarında değil. İnsanlar Batı’ya gidemiyor çünkü sınır kontrolü çok yüksek. Bütün akım Türkiye üzerine” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim