Tarihi Liiman İlgi Bekliyor

Turizm sezonu açıldı ancak ülkenin en önemli bölgesi olan Girne Antil Liman’da sorunlar çözülmedi.

Havaların ısınması ile birlikte yabancılar başta olmak üzere birçok kişinin uğrak mekanı haline gelen limanda yapılması gereken birçok şey bulunuyor. Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a açıklama yapan Eski Girne Limanı ve Çevresini Koruma Derneği Başkanı İsmail Sabbar,çevre kirliliği, deniz kirliliği, alt yapı sorunu, kanalizasyon sorunu, ışıklandırma başta olarak birçok sorun bulunduğunu ifade etti.Sabbar, “Bu sorunların çözümü için her fırsatta ilgili mercilerde görüşüyoruz ancak kısır döngü içerisinde bir çözüme ulaşmaya çalışıyoruz” dedi. Limanda mekân işletmeciliği yapanlar ise yaşanan sorunları anlattı.

SABBAR, “ BİR DEĞİL BİRÇOK SORUN VAR”

Eski Girne Limanı ve Çevresini Koruma Derneği Başkanı İsmail Sabbar, turizm sezonunun açıldığını ancak ülkenin vitrini olan Girne Antik Liman’da birçok eksiklik olduğunu söyledi. Sabbar, limanda çevre kirliliği, deniz kirliliği, alt yapı sorunu, kanalizasyon sorunu, ışıklandırma başta olarak birçok sorun bulunduğunu ifade etti. Sabbar, önemli sorunlardan birisinin de park yeri sorunu olduğunu dile getirdi. Binaların bakımsız olduğunu, turistlere hizmet veren yerlerin yetersiz olduğunu kaydeden Sabbar, “Bu sorunların çözümü için her fırsatta ilgili mercilerde görüşüyoruz ancak kısır döngü içerisinde bir çözüme ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.

ALINACAK ÖNLEMLER GİRNE’Yİ CANLANDIRIR

Sabbar,Kıbrıs’ın vitrini, görsel onur tablosu olan antik limanı, hak ettiği standarda ulaştırmak için ülkede yaşayan tüm bireylerin seferber olması gerektiğini ifade etti. Girne Antik Limanı ile çevresinin cazibe merkezi haline getirmek için yapılması gerekenleri sıralayan Sabbar, acilen hayata geçirilmesi gereken başlıca konuları aktardı.Sabbar sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarihi yerimizin cazibe merkezi olması için birkaç konunun ivedilikle yerine getirilmesi gerekmektedir.Bunlardan en önemlisi işlevsel ve yürütsel yasal mevzuatın devlet yetkilileri tarafından biran önce yürürlüğe konması ilk olarak ele alınması gereken konudur. İkincisi ise tarihsel ve orijinal tarihi Girne hudutlarının tespit edilerek bölgenin bütünlüklü bir şekilde korunmaaltına alınmasıdır. Üçüncüsü de Girne Kalesi, Luzinyan Şehir Sınırları ve Girne’nin ilke yerleşim merkezinin Girne Limanı ile bütünlüklü olarak ele alınıp, değerlendirilmesidir. Bu önemli merkezler değerlendirildiği takdirde Girne’nin dünya turizm merkezi olmasında önemli bir yer alacak ve ülkemiz ekonomisi, turizmi ve tanıtımında büyük bir rol oynayacaktır.”

TEMİZLİK VE AYDINLATMA ÇOK YETERSİZ

Girne Limanı’nda mekan işletmeciliği yapanlarda çevre temizliği, kanalizasyon sorunu, ışıklandırmanın yetersizliği ve park sorunlarından yakındı. Mekan işletmecisi Uluç Şonya, belediye hizmetlerinin yetersiz olduğunu savunarak şunları söyledi: “Girne Limanı özellikle turizm sezonunun açıldığı yaz aylarında dolup taşıyor.Girne Kalesi arkası ile Kordon Boyu’ndaki ışıklandırma yetersiz kalıyor. Temizlik yapmak bizlere kalıyor. Öte yandan denize açılan yat ve teknelerin dönüş saatlerinde dayanılmaz bir koku oluşuyor. Buradaki kanalizasyon sorunu biran önce çözülmelidir.

PARK SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Yine limanda mekân işletmeciliği yapan Mehmet Düzce ise turistlerin yoğun olarak uğradığı limanın Girne’nin en önemli bölgesi olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Girne Antik Limanı diğer yerlerden ayrı tutulmalı ve özen gösterilmeli. Buradaki işletmecilere tolerans tanınmalı. Müzik çalma saatleri uzatılmalı ve buranın bir eğlence yeri olduğu kabul edilmedi. Ayrıca en büyük sorunlardan biri olan park sorunu giderilmeli. Çünkü buraya gelenlerin en fazla şikâyet ettiği nokta park yeri sorunu oluyor. Öte yandan limanın bakımı ve temizliği tam olarak yapılmalı. Ülkemizin göz bebeği olan bu yeri tüm dünya iyi bilmeli.”

Editör: TE Bilişim