Gine Körfezi'nde risk artıyor: 130 mürettebat kaçırıldı!

2020 yılında dünya genelinde 135 mürettebat gemilerinden kaçırıldı. Bunun yanında Gine Körfezi, mürettebatın kaçırılmasıyla sonuçlanan saldırıların % 95'inin yaşandığı bölge olarak tanımlanıyor. Gine Körfezi'nde, 22 ayrı olayda 130 mürettebat kaçırıldı. 2019'dan bu yana, Gine Körfezi'nde mürettebat kaçırma olaylarının sayısında benzeri görülmemiş bir artış yaşandı. Sadece 2019'un son çeyreğinde, Gine Körfezi'nde iki ayrı olayda 39 mürettebatı kaçırılmıştı.

IMB'nin yayınladığı son rakamlara göre gemilere saldıran korsanların %80'inden fazlası silahlıydı. Gine Körfezi'nde yaşanan gemi saldırılarının %25'i mürettebatın kaçırılmasıyla sonuçlandığı için bölge yüksek riskli olarak ilan edildi. IMB'ye göre, 2020'deki en uzak mürettebat kaçırma olayı karadan 200 mil açıkta gerçekleşti. Saldırıların ortalama uzaklığı ise karadan yaklaşık 60 deniz mili olarak açıklandı.

Gemiler en az 250 mil açıkta beklemeli!

Kıyı şeritlerinden bu denli uzakta yaşanan ve mürettebat üyelerinin kaçırılması ile sonuçlanan saldırılardaki artış, Gine Körfezi'ndeki korsanların giderek daha profesyonel saldırılar planlayabildiklerinin bir göstergesi olarak kabul edildi. Bu gelişmeler göz önüne alındığında, IMB bölgedeki gemilerin her zaman kıyıdan en az 250 deniz mili uzakta kalmasını öneriyor.

Singapur Boğazları'nda 23 saldırının 22'sinde korsanlar gemiye çıktı!

Singapur Boğazları'nda seyir halindeki gemilere yönelik saldırılarda artış yaşandığı belirtildi. 2020 yılında bildirilen 23 vakanın 22'sinde gemilere çıkıldı. Düşük rakam olarak kabul edilmesine ve karanlık saatlerde meydana gelme olasılığının fazla olmasının saldırıları tahmin edilebilir kılmasına rağmen, bu olaylar sırasında bir mürettebatın yaralandığının, bir diğerinin ise rehin alındığının altı çizildi. ​​Saldırılar arasında en az 14 vakada korsanların bıçakla saldırdığı bildirildi.

Endonezya'da rıhtımdaki gemiler tehlike altında! 

Endonezya'da gemilere yapılan silahlı saldırılar 2019'daki seviyesini korudu. 2019'da 25 olay bildirilen bölgede 2020'de 26 saldırı bildirildi. İki mürettebatın rehin alındığı olaylar çoğunlukla Endonezya limanlarında demirlemiş veya yanaşmış durumda olan gemilerde yaşandı.

Somali'de olaysız bir yıl!

Somali'de 2020 yılında hiç korsanlık ve silahlı soygun vakası olmadı. Kaydedilmiş herhangi bir olay olmamasına rağmen, IMB PRC Somali korsanlarının Somali havzasında ve Hint Okyanusu'nda saldırı gerçekleştirme kapasitesine sahip olduğu konusunda uyardı.

Raporda şu ifadeler özellikle belirtildi; "Kaptanlar ve mürettebat bu sulardan geçerken tetikte olmalı ve tedbirleri gevşetmemeliler."

Editör: TE Bilişim