GESTAŞ filosunu yeniliyor

Yeni feribotlarla Çanakkale-Eceabat arası 15 dakikaya düşecek

Çanakkale Boğazı ile adalar arasında deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ A.Ş, kiralama yöntemi ile 4 gemi alarak filosunu yenileyecek.

Çanakkale Valisi Abdulkadir Atalık, Valilik Toplantı Salonunda yaptığı açıklamada, şu an kullanılan 8 araba vapurunun tamamının eski olduğunu, özellikle 4 tanesinin 1970'li yıllardan kalma olduğunu söyledi.

Gemilerin teknik olarak standartlarının korunması konusunda gerekli işlemlerinin yapıldığını, Denizcilik Bölge Müdürlüğü'nün bu işleri hem GESTAŞ'ın gemilerinde, hem de özel gemilerde hiç tavizsiz uyguladığını ifade eden Atalık, ''Bizim de zaten talebimiz odur. Denizcilik Bölge Müdürlüğümüzden bu konuda bize dair, GESTAŞ'a dair hiç bir taviz vermemesi. Güvenlik için ne gerekiyorsa onu yaptırması'' dedi.

Ancak ne olursa olsun bu gemilerin eski ve yenilenmesi gerektiğini belirten Atalık, yeni gemi satın almanın ise oldukça maliyetli olduğunu bildirdi.

Atalık, şöyle devam etti:

''Ya biletlere çok fazla zam yapacaksınız, bunu halkımızın kaldırması mümkün olmaz. O zaman yenilemeye kalkarsak 8. gemiyi yenilediğimizde ilk gemi yine eskimiş oluyor. Hiç bir faaliyet yapamadan, onun da parasını halkımızdan talep ederek, 15-20 yılda gemi yenileyebiliyoruz şu anki kazancımızla. Onun için bundan vazgeçtik, arkadaşlarla karar verdik. Gemi ihale metoduna gideceğiz. Bu konuda uzmanlardan, bakanlıktan, müsteşarlıktan görüş aldık. İhale ilanına çıktık.

400 YOLCU 80-90 ARAÇ KAPASİTELİ

Gemilerimizin 2 adeti 400 yolcu 80-90 araç kapasiteli, ikisi de 600 yolcu ve 80-90 araç kapasiteli. Bunların ikisini Çanakkale Eceabat, ikisini de Gelibolu Lapseki hattı için düşünüyoruz. Bu şekilde filomuzu yenilemeye çalışacağız.

Bu gemilerin, yakıt ve bakım masraflarını düşüreceğini düşünüyoruz. Personel sayısını da düşürecek. 5 giriş şeridi olacak. Yeni gemilerimiz ihale tarihinden 1,5 yıl içinde hizmete girecek.''

GESTAŞ Genel Müdürü Hasar Yörükçü ise, ihalenin 16 Eylül tarihinde yapılacağını söyledi.

Yeni gemilerin özelliklerine ilişkin bilgi veren Yörükçü, uluslararası standartlarda, çevreye uyumlu, ara makineler ve yardımcı makineleri olan gemilerin 90 araç ve 400 ile 600 yolcu kapasiteli, full otomasyon, köprü üstünden kumandalı, 360 derece köprü üstü dönebilen özellikte olacağını kaydetti.

Gemilerde yükleme ve boşaltmanın son derece hızlı yapılabileceğini, çift kapaklı, manevra kapasitesi yüksek olan gemilerle Çanakkale Eceabat arasının yanaşması da dahil 15 dakikada alınacağını dile getiren Yörükçü, şunları kaydetti:

''Son derece teknik ve modern gemiler inşa ettirilecek daha sonrada kiralama yöntemiyle şirketimize kazandırılacak. 10 yıl boyunca şirketimiz tarafından işletilecek, çalıştırılacaktır. Gemilerde 5 tane şerit olacak, yükleme boşaltma çok rahat olacak. Şoför kendisi gelip hattına yanaşabilecek. Şu anki operasyonda gemiciler yanaştırıyor araçları.''

Yörükçü, şu an kullanılan gemilerin en eskisinin 40 yaşında, en yenisinin ise 20 yaşında olduğunu sözlerine ekledi. (aa)

Editör: TE Bilişim