Dün yapılan, Deniz Ticaret Odası toplantısı ardından okurlarımızdan, Kaptan Şevket'in yorumu şöyle oldu;
 
Her zamanki toplantılardan birisi.denizin sorunları dışında kalan (alex sorunu gibi vs) her şey konuşulmuş ama maalesef denizin sorunları konuşulmamıştır. Özeliklede koster camiasının sorunları.hernasılsa bir fon kaynaklı destekten bahsedilmiştir. Bunada şükür. 

Son 4 yıldır kaç adet gemi yurt dışında tutulmuştur.bunlardan kaç tanesi türk bayraklı,kaçtanesi ikinci sicil,kaçtanesi türk armatörlüğünde yabancı bayraklı gemi vs. tutulma gerekçeleri nelerdir. Bunlar bir projeksiyon şeklinde sunulup bu sorunların giderilmesi tartışılsaydı bence iyi olurdu. 

Ayrıca kaç armatör yurt dışı limanlarda gemisini terk etmiştir veya terk etmek zorunda kalmıştır. 
 
"Bakana yazılan mektup yayınlanmadı" 
 
Geçen günlerde bir armatgörün bakana direkt yazdığı mektubu buralardan yayınlanmıştı.bu harika bit şeydi.neden gemilerin türk limanlarında KDV si ödenen malarda ikmal esnasında sıkıntılar yaşanıyor. ayrıca gemiye gelecek bir kişi için yapılan işlemler ve kaybolan zaman,.... anlatmakla bitmiyor. 

İstanbul Ticaret üniversitesindeki yeni TTK 5. kitap bilgilendirme toplantısına katılmıştım.yeni kanunda sadece bir kelime! denizde yerine suda kelimesinin kulanılmasından dolayı kaç bakanlık işin içine çekilmiştir.brokrası azaltılacağı yerde nasıl arttırılmıştır,toplantıda konuşan banka avukatı hanımefendi ilk 5 aylık dönemde 2012 yılı için 2 tane gemi kredilendirmesi yaptıklarını bununda mevcut şartlarda başarı olduğunu,krediyi kulanan kişiden insanı canından bezdirecek uygulamalar yaptıklarından bahsedişi hafızamda tazeliğini korumaktadır.bayraktan kaçışın engelenmesi ve TÜRK bayrağına geçişin özendirilmesi için neler yapılmalıdır.
 
"Devletin Denizciliğe bakış açısı vahim" 
 
Yeni kanunun uygulanmasında eğer AB sevdasıyla Kabotaj kanunuda değiştirilirse, zorlukları ortadan kaldırılırsa bilmem neyin göletinde kullanılacak. Kanolara bile mecburiyeti olursa yabancı bayrak çekileceği bir gerçektir. Komisyon üyesi beyfendinin bir soru üzerine, "Biz vergi kanunu yapmadık" ifadesi ise Devletin Denizciliğe bakış açısının ne kadar vahim olduğunun en güzel ifadesidir.
 
Sonuç olarak; bütün sorunların bir liste halinde makamlara sunulmalı, ve her ay'ki toplantılarında takibi yapılmalıdır. Hangilerinde ne kadar yol alınabildiği anlatılmalıdır dedi.
 
 
 



Editör: TE Bilişim