Gerçeğini Aratmayan 'Deniz Kirliliği' Tatbikatı

Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı tarafından, denizlerde kazalar sonucunda oluşabilecek kirliliğe zamanında ve etkin müdahale edilmesi, bu konuda kurumlar arası iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla 'Aliağa Ulusal Deniz Kirliliği Tatbikatı' yapıldı.

Aliağa Körfezi'ndeki tatbikat öncesinde TÜPRAŞ'ta düzenlenen toplantıda konuşan İzmir Vali Yardımcısı Günhan Sarıkaya, tatbikatın çevrenin korunmasındaki hassasiyetin en büyük göstergesi olduğunu söyledi. Denize büyük miktarda petrol dökülmesinin büyük çevre felaketine yol açacağını ifade eden Sarıkaya, felaketin en az zararla atlatılması için acil müdahalenin sağlanmasının şart olduğunu vurguladı. Denizcilik Müsteşarlığı Ulaştırma Genel Müdürü Özkan Poyraz da daha önce yapılan tatbikatlarda koordinasyonun ne kadar önemli olduğunu öğrendiklerini söyledi.

Poyraz, Aliağa'nın TÜPRAŞ, PETKİM ve Ege Gaz ile Türkiye'nin göz bebeği olduğunu belirtti. Toplantının ardından senaryo gereği Aliağa Körfezi'nde iki petrol tankerinin çarpışması sonucunda denize düşen kazazedelerin kurtarılması, patlama sonucu çıkan yangının söndürülmesi ve denize yayılan petrolün temizlenmesine geçildi. 7 aşamalı tatbikatta, önce tankerlerin çarpışması sonucu yangın çıktığı kabul edilerek, 3 römorkörle yangına müdahale edildi. Sahil güvenlik botları ve helikopteri ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü botu tarafından arama kurtarma çalışmaları yapıldı. Petrol sızan tankerin etrafı çevrilirken, körfez ağzı kapatıldı, denize dökülen petrol toplanmaya çalışıldı. Daha sonra, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün koordinesinde belediye ve özel şirket imkanları kullanılarak kıyı temizliği yapıldı. Tatbikata, İzmir Valiliği, Çevre ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TÜBİTAK gibi kuruluşlardan gözlemciler katıldı. Tatbikatla ilgili yarın TÜPRAŞ'ta değerlendirme toplantısı yapılacak. (aa)

Editör: TE Bilişim