GENÇ ODEK'LİLER TÜRK DENİZCİLİĞİNİN GELECEĞİNDEN UMUTLU

ODEK Genç Denizciler Sektör Buluşmaları -I isimli organizasyon 30 Mart akşamı Kozyatağı Marriot Otel'de gerçekleşti. Yoğun ilgi gören toplantıya 200'den fazla genç denizci iş adamı katıldı.
 
Sektördeki genç denizcileri bir araya getirmek, tanıtmak ve kaynaştırmak amacıyla düzenlenen yemekli toplantıya ODEK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dalyan, Cerrahgil Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, Beşiktaş Denizcilik Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Kalkavan, DTO Yönetim Kurulu Üyesi ve Kaptan Şadan Kaptanoğlu, Bayraktar Denizcilik Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Bayraktar, Dentur Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Morgül, Derin Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Erkam Yıldırım ve ODEK Yönetim Kurulu üyelerinden Cihat Turgut, İsmail Gürsoy ile Arif Budak gibi isimler katıldı.
 
İstanbul Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanlığı, BIMCO Başkan Yardımcılığı, Lloyd’s Register Yönetim Kurulu Üyesi, ICC Commercial Crime Services Yönetim Kurulu Üyesi, Deniztemiz Turmepa Derneği Başkanlığı, T.O.B.B. Türkiye Denizcilik Meclisi Başkanlığı, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Üyesi gibi görevlerde bulunan sektör duayenlerinden Eşref Cerrahoğlu yaptığı konuşmada sektörle ilgili tecrübe ve birikimlerinden yola çıkarak genç denizcilere yol gösterecek, önemli mesajlar verdi.

Dünya denizciliğinin durumunu değerlendiren Cerrahoğlu, Türk denizciliğinin gelecekte hangi alana yoğunlaşması gerektiği ve iş adamlarının yapması gerekenler konusundaki düşüncelerini dile getirdi. Program sonunda ise kendisine plaket takdim edildi. Aydınlatıcı ve bilgilendirici yönüyle öne çıkan Eşref Cerrahoğlu'nun konuşması raporlaştırılarak ODEK üyelerine sunulacaktır.

Gecede ODEK'i tanıtan bir konuşma yapan ODEK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dalyan, ODEK olarak bugüne kadar atılan adımlar hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Dalyan, bugüne dek toplam 14 Genç Denizciler toplantısı, 12 ihtisas sunumu, 2 adet ortak akıl toplantısı, 6 adet iş amaçlı yurtdışı ve 9 adet de yurtiçi gezisi düzenlendiğini belirtti.

ODEK tarafından gerçekleştirilen diğer faaliyetler ise şu şekilde: Gemi İnşa, armatörler ve gemi işletmecileri komite toplantıları; bir çok sivil toplum kuruluşu, bakan, müsteşarlık ve bürokrat ziyaretleri, ailelerin de katılımıyla gerçekleşen üç bayramlaşma kahvaltısı organizasyonu, bir tane Türk denizciliği 2023 Vizyon Çalıştayı, haftalık navlun raporları, şimdiye dek üç sayı olarak çıkartılan Turkish Marine Post isimli sektöre özel gazete, iki defa düzenlenen Fasıl gecesi, Kırgızistan, Suriye, Sudan ve İspanya gibi ülkelerden çeşitli misafirlerin ağırlanması,  Ramazan ayı süresince dernek merkezinde, denize sıfır mekanda düzenlenen iftarlar ve son olarak da ilk ödül töreni organizasyonu yapıldı.
 
Toplantıya katılan genç isimlerde geceyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

ÇEKSAN İdari Temsilcisi ve Dış İlişkiler Koordinatörü Cihan Bayrak Türk denizciliğinin çok eskiye dayandığını vurgulayarak, daha aşılacak çok engel ve yapılacak çok iş olduğunu belirtti. Bayrak, “Bu bağlamda biz genç denizcilere çok iş düşüyor. Babalarımızdan ve büyüklerimizden aldığımız bu bayrağı ötelere taşımak ana misyonumuz. Defalarca doğruluğu kanıtlanmış “birlikten kuvvet doğar” atasözümüzün doğrultusunda genç neslin, birbirini tanıması büyük önem arz etmektedir. Bu vesile ile böylesi bir ortamın oluşmasına aracılık eden ve bize bu güzel geceyi yaşatan ODEK Genç Denizciler Komisyon üyelerine tekrardan teşekkürlerimi sunarım.” diye ekledi.

Düzenlenen toplantının başarısına vurgu yapan  DMV Shipping'den Deniz Ergin, ODEK sayesinde kurulan dostlukların görkemli ilk meyvesini verdiğini sözlerine ekledi. Ergin, “Devaminin daha da iyi geleceğinden, ODEK'in sektörde, hatta sektör dışında bile gittikçe daha fazla ses getireceğine olan inancım her organizasyonla beraber perçinleniyor” diye konuştu.
 
Düzenlenen “Genç Denizciler Sektör Buluşmaları” programının önemine dikkat çeken bir diğer isimse EMA Boya Yönetim Kurulu Üyesi Murat Hacıoğlu oldu. Hacıoğlu gece ile ilgili değerlendirmelerine şu şekilde devam etti: “Denizcilik sektöründe çalışan biz genç girişimciler için çok faydalı ve öğretici oldu bu toplantı. Bilginin ve sermayenin tek başına yeterli olmadığı iş hayatında, yaşam tecrübesi yanında mesleki tecrübesini de kendi akıl ve bilgelik imbiğinden geçirip, bizlerin istifadesine sunan Sn. Eşref Cerrahoğlu'na çok teşekkür ederiz. Sektörün geleceği ile ilgili uzak öngörüler yerine yakın gelecekte atmamız gereken doğru adımlarda yapılan konuşmalar yol gösterici ve değeri ölçülemeyecek hedef belirleyici mahiyetteydi.”

Yeke Denizcilik'ten Ertan Özyardımcı, ODEK tarafından daha önce bir çok organizasyon yapıldığını ancak bu seferkinin bir başka olduğunu belirterek, toplantının gençlerin kendilerine ne kadar güvendiğini ve birlik içinde çalıştıklarını gösterdiğini açıkladı.

ODEK Genç Denizciler Komisyon Başkanı Ömer Kalkavan da geceyi değerlendirdi ve şöyle konuştu: “Bir buçuk yıl kadar kısa bir süre önce kurulan ODEK bu zamana kadar yaptığı belki en önemli faaliyetlerinden birini 30 Mart gecesi gerçekleştirdi, toplantıya katılan gençler Türk denizciliğinin geleceğine güvenle bakıyorlar.” ODEK sayesinde genç denizci iş adamları arasında çok güzel dostluklar oluştuğunu söyleyen Kalkavan son olarak destek veren ve katılan herkese teşekkürlerini sundu.

Düzenlenen toplantının sağladığı verim ve olumlu tepkiler ışığında, bu tür ortaklaşa adımların ve sektörel buluşmaların sektör adına ne kadar faydalı ve yol gösterici olduğu bir kez daha gözler önüne serildi. Bu doğrultuda, ODEK sektöre yön veren faaliyet ve organizasyonlar düzenlemeye devam edecektir.
 
ODEK Genç Denizciler Komisyonu Üyeleri

Ömer Kalkavan - Özsay
Abdulkadir Kopuz - Kopuzlar Denizcilik
Faki Sarıkaya - Server denizcilik
Mustafa Akgül - Denizsan
Vedat Parlar - Gisan
Emra Kızılay - Solar Gemi Kurtarma
Emrah Erence-Ceren Denizcilik
Murat Hacıoğlu-Ema Boya
Cihan Bayrak Çeksan
Samet Sarı - Sargem
Derya Turan - Turan Kardeşler
Deniz Ergin - DMV
Arınç Kösel - Solna denizcilik
Geylani Kadayıfçıoğlu - VBG
Fatig Çalışkan - Horizon
Engin Demir - Güven Kepçe
Osman Gürsoy - Gürdesan
Nuri Can - Transbosfor

Editör: TE Bilişim