Gemlik İstanbul'un Tahtına Göz Dikti

Son yıllarda yapılan liman yatırımlarıyla Gemlik Gümrük Müdürlüğü, Türkiye ihracat sıralamasında, 9 milyar dolarla Halkalı ve İzmir Gümrük Müdürlüğü'nün ardından üçüncü sırada yer alıyor.

Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı Kemal Akıt, Gemlik'in, Türkiye'nin liman ve lojistik üssü olmayı hedeflediği söyledi.

Akıt, Gemlik'te sanayinin, 1935 yılında Celal Bayar'ın temelini attığı ve 1938 yılında büyük önder Atatürk tarafından açılışı yapılan Sunğipek fabrikasıyla başladığını belirterek, bunu zeytinyağı ve sabun fabrikalarının izlediğini kaydetti. Bugün gelinen noktada ise ilçenin, Türkiye'nin sayılı belli başlı sanayi bölgeleri arasında yer aldığını dile getiren Akıt,

''Türkiye genelinde 5 büyük sanayi tesisi bölgemizde bulunuyor. Özellikle serbest bölge ile Gemlik, çok önemli bir konumda yer alıyor. İlçeye yatırımın temel etkeni hiç şüphesiz ki limanlarımız ve lojistik hizmetlerdir. Firmalar, nakliye masrafları en aza indirilerek limanlarımız üzerinden ihracat ve ithalat işlemlerini gerçekleştiriyor'' dedi.

Dışa açılan kapı

Kemal Akıt, Gemlik'teki serbest bölgede 9 bin kişi istihdam edildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Bursa, İstanbul'dan sonra 2'nci büyük ihracatçı ilimizdir. Bursa, geçen yıl 13 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi ve bunun 8 milyar 750 milyon dolarla yüzde 60'lık büyük bölümü Gemlik'ten yapıldı. İhracatta Türkiye sıralamasına baktığımızda, ilk sırada Halkalı Gümrük Müdürlüğü ikinci sırada ise İzmir Gümrük Müdürlüğü geliyor. Gemlik Gümrük Müdürlüğü ise üçüncü sırada bulunuyor. Yapılan yeni yatırımların sıklığı ve yeni liman yatırımları gösteriyor ki, Gemlik gelecekte Türkiye'nin liman ve lojistik üssü olacaktır.''


Kalifiye eleman sıkıntısı

GTSO Başkanı Kemal Akıt, Gemlik sanayisinde büyümeyle birlikte, kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığını söyledi. Bu konuda ihtiyacı belirlediklerini ve Beceri'10 Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi'ni başlattıklarını ifade eden Akıt, ''Bu proje çerçevesinde yapılan iş gücü ihtiyaç analizleri sonrasında işsizlere ve iş verenlere fırsatlar sağlayacak meslek edindirme kursları açılacak ve projeye katılan firmalar İŞKUR tarafından o ilde açılacak kurslarda talep belirtmek suretiyle söz sahibi olacaklar'' diye konuştu.
 

Editör: TE Bilişim