Şimşek, Avrupa Birliği (AB) Brüksel Atık Depolama Komisyonu üyelerine Aliağa’daki gemi söküm çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.
Dünyanın en tehlikeli ve zor işlerinden birinin gemi sökümü olduğunu vurgulayan Şimşek, son 5 yılda yapılan yatırımlarla sektörün çevre ve işçi güvenliği gibi konularda önemli mesafeler kat ettiğini, sökülmesi için Aliağa’daki tesislere gelen gemi sayısında önemli artış yaşandığını kaydetti.
 
Şimşek şöyle konuştu:  “Şu anda Avrupa ülkelerindeki gemilerin peşindeyiz. Avrupa ülkelerinin bayrağını taşıyan tüm donanma ve ticaret gemilerini Aliağa’da sökmeye talibiz. Kapasitemiz bunun için yeterli. Şu anda tesislerimizde ABD, Kanada ve İngiliz donanmalarına ait gemiler sökülüyor. Biz gemi sökümünü çevreye duyarlı, emniyetli ve güvenli olarak yapıyoruz. Hindistan ve Pakistan’daki gemi söküm tesisleri, gemilere daha çok para vermelerine rağmen biz tercih ediliyoruz. Gemi aldığımız kişiler öncelikle tesislerimizi görüyorlar. Bir iki gün buradaki çalışmalarımızı gördükten sonra gönül rahatlığıyla bizi tercih ediyorlar. Yaklaşık yüzde 40 oranında daha az para vermemize rağmen işi bize veriyorlar. Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelerden bu işin daha iyi nasıl yapılabileceği ile ilgili davetler ve teknoloji transferi teklifleri alıyoruz. Söküm için daha fazla gemi gelmesini istediğimiz Aliağa’nın kapasitemizi artırmak istiyoruz.” Bilgilendirme toplantısının ardından komisyon üyelerine saha gezisi yaptırıldı.
Editör: TE Bilişim