Ukrayna'dan aldığı 3 bin 500 adet askeri mühimmatı Yemen'e götüreceğini belirten ve TCDD İskenderun Demirçelik Limanı'na yanaşan Kiribati Adası bandıralı 'Zeynep Dündar' adlı geminin yükünün Yemen ordusuna ait olduğu belirlendi.
 
Ses Gazetesi'nden Akın Bodur'un haberine göre geminin İskenderun Gümrüğü görevlileri tarafından iki kez arandığı öğrenildi. Zeynep Dündar adlı geminin Yusuf Dündar'a ait olduğu ve AKP Mardin milletvekili Abdurrahim Dündar'ın da yakını olduğu belirtiliyor.
 
Geminin gitmesine savcılık onay verdi

Savcılık bunun üzerine soruşturma başlatmadı ve geminin gitmesine onay verdi. Kapılı konteynır da yapılan yazışma sonrası açıldı ve içerisinde 3 bin 500 adet 'detonatör' denilen topun ateşleyici apartı olduğu görüldü.
 
11 Temmuz Perşembe günü İskenderun Demirçelik Limanına yanaşan 'Zeynep Dündar' adlı gemi, İSDEMİR Limanı Müdürlüğü, İskenderun liman Başkanlığı ve İSDEMİR Gümrük Müdürlüğü'ne yaptığı bildirimde, bin 350 ton 'rulo saç' yüklemesi olarak belirtti ve taşıdığı yükü 'mutfak malzemesi' olarak beyan etti.
 
Ancak gemide yapılan incelemede 3 bin 500 adet 'roket mermisi' ile kapalı bir konteynır bulundu. Gümrük müdürlüğünün, olayı savcılığa yansıtıp, soruşturmaya başlatırken, Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı ile yapılan yazışma ve askeri yetkililerin de inceleme yapması üzerine mermilerinin Yemen ordusuna ait olup, Yemen Savunma Bakanlığı tarafından alındığı resmi yazışmalarla belirlendi.
 
Top mermisi yerine mutfak malzemesi olarak kaydedildi

Geminin taşıdığı yükün top mermisi yerine 'mutfak malzemesi' olarak gösterilmesinin nedeninin de gemide iki farklı beyanneme bulunduğu ve bazı ülkelerin karasularından geçerken daha az vergi ödemek için bu beyanların hazırlanmış olabileceği kaydedildi.
 
Avustralya yakınlarındaki Kiribati Adası bayraklı 'Zeynep Dündar' adlı geminin, İskenderun Demirçelik Limanına gelişinde geliş limanı olarak Yunanistan'ı, gidiş yeri olarak da Yemen'i gösterdiği belirlendi. İSDEMİR Limanından bin 312 ton rulo sac alan gemi, önceki gün sabah Yemen'e hareket etti.
 
Gemiye soru önergesi

Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, Yemen'e götürmek üzere Ukrayna'dan aldığı askeri mühimmatı İSDEMİR Limanına  mutfak eşyası göstererek getiren, Kiribati adası bayraklı Zeynep Dündar adlı gemiyi, önergeyle parlementoya taşıdı.
 
Transit geçit yapması gereken geminin, bölgede yük bulduğu gerekçesi ile Yunanistan bayrağı çekip, İskenderun Demir-Çelik limanına yöneldiğini ve gemi kaptanı tarafının ilettiği evrakta, gemi yükünün mutfak malzemesi olduğunu belirttiğini ifade eden milletvekili Ediboğlu, gümrük muhafaza memurlarınca gemide yapılan aramada, uçaksavar mermileri yakalandığını, gemideki konteynırda da ateşleyici aparat (detonatör) bulunduğunu ve gemi sahibinin İçişleri Bakanı’nın adını vererek 'dayısı' olduğunu belirtip, gemi hakkında yasal işlem yapılmamasını istediğini, AKP’nin bir Mardin milletvekillinin de geminin bırakılması yönünde talebi olduğunu kaydetti.
 
Ediboğlu, soruları Güler'e yöneltti

Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, TBMM Başkanlığına verdiği ve İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi:

  • "Silahların Yemen’de boşaltılmak için transit olarak gitmesi gerekirken niçin İskenderun Demir-Çelik Limanına Yunan bayrağı çekerek yanaşmıştır
  • Bu usulsüz bir işlem değil midir?
  • Gemi sahibinin belirttiği gibi İçişleri Bakanı ile bir akrabalık ilişkisi var mıdır?
  • Geminin bırakılması yönünde bir AKP Milletvekilinin talebi olmuş mudur?
  • Bu olayın arkasında kimler bulunmaktadır?
  • Söz konusu gemiye herhangi bir cezai işlem uygulanmış mıdır? Uygulandıysa yasanın kaçıncı maddesinden cezai işlem uygulanmıştır?
  • 14 Ağustos 2012 tarihinde Libya bandıralı Al-Entısar adlı bir balıkçı gemisinin İskenderun Limak Port limanına getirdiği ve Suriyeli muhaliflere dağıtıldığı iddia edilen bugüne kadarki en büyük silah sevkiyatı ile, aynı geminin 4 Nisan 2013 günü Tuzla’dan Libya’ya gönderilmek üzere iken yakalanan silahlarla ilgili bugüne kadar ne gibi gelişmeler olmuş ve olayların sorumluları hakkında nasıl bir işlem yapılmıştır?
  • Son zamanlarda çok sık tekrarlanan ve Türkiye’den gönderilen yasa dışı silahların gemilerle birlikte Türk ve yabancı karasularında yakalanması ile ilgili kamuoyuna tatmin edici yanıt vermeyi düşünüyor musunuz?
  • Tüm bu gibi olayların bir daha yaşanmaması adına ne gibi önlem almayı düşünüyorsunuz?"
Editör: TE Bilişim