Geminin Dengesini Sağlayan Su Depolarından Kaçak Akaryakıt Çıktı

 Romanya-Aliağa hattında bir hafta önce ele geçirilen kaçak akaryakıtın perde arkası aydınlandı.

Romanya-Aliağa hattında bir hafta önce ele geçirilen kaçak akaryakıtın perde arkası aydınlandı. Kaçakçılığın altında, büyük bir akaryakıt istasyonu olduğu anlaşıldı. Geminin dengesini sağlayan su depolarında kaçak akaryakıt ele geçirildi.

Bir hafta önce Aliağa Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirliği ile Aliağa Sahil Güvenlik 62. Bot Komutanlığı görevlileri, bir gemiye operasyon düzenlendi. Operasyonda, denge sağlanması için su koyulan depolarda, Romanya’dan getirilen 552 bin liralık kaçak akaryakıt ele geçirildi. Bu akaryakıtın hangi şirkete ait olduğu tespit edilemedi ancak olayla ilgili hazırlanan fezlekede, Altınbaş Holding’in akaryakıt dağıtımı alanında faaliyet gösteren iştiraki Alpet’in dolum tesislerine boşaltılacağı iddia edildi.

"Ege'de Gündem" haber sitesinin ulaştığı fezlekeye göre kaçakçılık şöyle gelişti:

Panama bandralı geminin kaptanı, 13.03.2015 tarih ve 20.00 saatli deniz yolu beyan formunda, Romanya’nın Midia Limanı'ndan Alpet şamandırasına ithal dökme 3.933,465 m/ton motorin yükü getireceğini Türk gümrüğüne beyan etti. Gemi kaptanı, aynı beyanında gemide ve mürettebatında yurda girmesi yasak ve kaçak nevinde yolcu, madde ve eşya olmadığını da ekledi. Aliağa Gümrük Müdürlüğü'nce kontrolü yapılan, kaptan beyanı alınarak onaylanan gemi kontrol evraklarının incelenmesi ve yapılan ölçümler sonucunda geminin beyan edilen 3.933,465 m/ton motorin yükü ile ilgili herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. Şüpheler üzerine geminin yük ambarları (tanklar) dışında kalan diğer bölümlerinde de arama yapıldı. Baş tarafında bulunan ve forepeak tankı diye bilinen, geminin dengesini sağlamak amaçlı yalnızca deniz suyu bulunması gereken tankın menhol kapağının sökülmesi neticesinde, yaklaşık yüzde 90’lık kısmının beyan harici motorin olduğu tahmin edilen akaryakıtla dolu olduğu tespit edildi. Akaryakıt macunu ile yapılan kontrolde, eşyanın akaryakıt olarak renk verdiği belirlendi."

ALPET MÜDÜRÜ: OLAYLA İLGİLİ HERHANGİ BİR BİLGİM YOK

Kaçakçılığın ortaya çıkmasının ardından Aliağa Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma çerçevesinde Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ve Aliağa Gümrük yetkilileri, olayla ilgili Alpet Dolum Tesisleri Müdürü Fikret Şayir'in de ifadesini aldı. Şayir, ifadesinde şöyle dedi: “Bahsettiğiniz beyan harici olarak ele geçirilen 134 m/ton motorin cinsi eşyalar ile ilgili herhangi bir bilgim bulunmamaktadır. Gelecek ürünle ilgili talepleri, firmamızın merkezinin bulunduğu İstanbul’daki merkez ikmal birimi yapmaktadır.

Yapılan taleplerle ilgili herhangi bir bilgim yoktur. Bu talebe ilişkin daha sonra araştırma yaparak buna ilişkin belge elde edersem tarafınıza ibraz edeceğim. Benim meydana gelen olayla ilgili bilgim, gemi acentesinin gönderdiği e-posta ve daha sonra da gümrükçümüzün bildirmesi ile haberim oldu. Bu konuda bana herhangi birinden bir talep gelmedi.

Geminin adımıza gelen kargo yükü ile ilgili normal süreç şu şekilde olmaktadır:

Gemi gelip gümrük kontrol işlemleri bittikten sonra gümrüğün tahliye izni vermesi üzerine gemi, tahliye işlemi için manevra yaptırılarak şamandıraya bağlanıyor. Daha sonra gözetim firması ile beraber gemiye çıkılarak yüke ait ölçümler yapılıyor. Ölçüm işlemleri bittikten sonra tahliye işlemleri başlıyor. Bu durumda yasal olmayan yükü almak gibi bir durum söz konusu olamaz. Bu gemi ile gelecek olan yükümüz, gümrüklü boş antrepo tanklarına alınacaktı. Tank bilgilerine ilişkin bilgiler de gümrük idaresine sunulmaktadır. Tesislerimizdeki antrepo tanklarında, miktar ölçümü için tank radar sistemi ve kamera sistemleri mevcuttur. Aynı zamanda bu sistemler, gümrükle entegre olarak çalışmaktadır.”

Konuyla ilgili görüşü alınmak istenen Alpet Yönetim Kurulu Sofu Altınbaş'a ise ulaşılamadı.

Editör: TE Bilişim