Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası SOMA Faciası İçin bir başsağlığı mesajı yayınladı

 BASINA VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE;

13.05.2014 tarihinde Soma’da gerçekleşen facia sonrası hayatını yitiren maden işçilerinin yakınlarına, Manisa ve tüm Türk halkına baş sağlığı diler, GEMIMO olarak acılarını paylaştığımızı bildirmek isteriz.

Manisa’nın Soma ilçesinde özel bir işletmeye ait maden ocağında 13 Mayıs 2014 tarihinde trafo patlaması neden olduğu yangın sebebiyle meydana gelen elim kazada, şimdiye kadar 200’ü aşkın maden işçisi hayatını kaybetmiş, 100’ü aşkın işçi yaralanmış, madende kalan işçilerin sayısı henüz belirlenememiş ve isçilerin akıbeti hakkında net bilgi alınamamaktadır. Soma’daki yaşanan insanlık dramı geçmişte yaşanan ihmaller ve sorumsuzluklar zincirinin, Türkiye’deki genel dramın son parçası olmakla birlikte yalan, dolan, kumpas, tezgah ve çok iyi kurgulanmış bir illüzyon olarak dramların burada bitmeyeceğini, daha nicelerini yaşama olasılığımızın çok yüksek olduğunu bize açıkça göstermektedir.

Öncelikle Türk halkını bu illüzyonun bir parçası olmaktan kurtarmak gerekmektedir. Bu başarılamazsa daha nice insanlık dramlarının yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Bu faciada da görüldüğü gibi doymak bilmeyen kapitalizmin aşırı kar hırsı insan hayatını hiçe saymaktadır. İnsan hayatının önemsizleştirilip paranın öne çıktığı sistemlerde bu çok olağandır. Mevcut sistemin emniyetli hale getirilmesi ancak; ilgili bilim kuruluşlarının, odalar ve sivil toplum kuruluşlarının etkin hale getirilmesi ile mümkündür. Kamu mallarını talan misyonuyla hareketle bir yandaş kuruluşa özelleştirme adıyla devir edilen Soma maden ocağın da 200 ü aşkın kişinin ölümüyle sonuçlanan üzücü kaza herkesin yüreğini dağlamıştır.

Bu özelleştirmeye karşı çıkan Tmmob, dikkate alınmamıştır. Özelleştirme sonrası sorunların meclise taşınmasına iktidar tarafından engel olunmuştur. İktidara bu kadar yakin bir işletmenin nasıl denetleneceği kamuoyunca iyi bilinmektedir. Eğer meclis soruşturma önergesini kabul etseydi bu facia belki de oluşmazdı, dolayısıyla soruşturmaya "hayır" diyen milletvekillerinin vicdanlarda zehirlenmiştir. sorumluluklarının soruşturulması gerektiği inancındayız.

Yetkililerin iş kazalarını doğal karşılayıp 150 yıl önceki kazaları örnek vermesi esefle karşılıyoruz Tmmob Gemimo olarak soruyoruz. İktidarların mühendislerle işbirliği yapması için daha kaç can gerekiyor?

Bu bir kaza değildir diyor, yaşanılan ve yaşanması muhtemel bu gibi elim olayların yaşanılmaması adına sessiz kalınmaması gerekliliğini özellikle vurguluyor ve bu yaşanılan vahşetin sorumluları hakkında bir an önce yasal yolların açılmasını temenni ediyoruz. Yaşanılan bu büyük acı nedeniyle tekrar tüm Türk halkı gibi, acıyı yüreğimizde hissederek kaybettiğimiz emekçileri saygı ile anıyor, ailelerine başsağlığı, ocakta mahsur kalan emekçilerin bir an önce kurtarılmalarını ve yaralıların sağlığına kavuşmalarını ve bu gibi acıların bir daha yaşanmamasını diliyoruz. Maden kazası madencilerin kaderi olmamalı, vadesi gelmeden ölmek emekçilerin kaderi olmamalıdır. Ocakların yanması için, ocaklar sönmemelidir.

Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu

Editör: TE Bilişim