Gemilerin gövde temizliği artık robotların!

Güney Koreli denizcilik şirketi Hyundai Merchant Marine (HMM), gemilerinin gövde temizliği için sualtı robotlarını kullanıyor.

HMM, sualtı robotları konusunda uzmanlaşmış yerli bir üretici olan TAS GLOBAL şirketi ile işbirliği anlaşması imzaladı.

Şirketten yapılan açıklamada, "İnsanlar için riskli bir ortam olan gemilerin gövde temizleme işini değiştirmeyi planlıyoruz. Sualtı robotları endüstriyel kazaları önlemeye ve çevre kirliliğini azaltmaya yardımcı oluyor" denildi.

Gövdede kirlenmesinin, ek sürtünme oluşturarak gemilerin hızını azalttığı ve yakıt tüketimini arttırdığı bilinmektedir.

Bu nedenle nakliye şirketleri, gemi altına gönderilen dalgıçlar tarafından gerçekleştirilen periyodik sualtı gemi temizliği yoluyla yakıt verimliliğini artırmak ve sera gazlarını azaltmak için çaba sarf ediyorlar.

HMM tarafından uygulanan ve geliştirilmeye çalışılan dalgıçsız alternatifinsadece endüstriyel kazayı önlemekle kalmayıp aynı zamanda okyanus yaşamını korumaya katkıda bulunması bekleniyor.

Bilindiği gibi bazı ülkeler, su istilacı türlerin (AIS) okyanuslar arasında kolayca taşınması ve deniz ekosistemini tehlikeye atan zehirli gövde boyaları nedeniyle sularındaki gemilerin su içinde temizlenmesini yasaklamaktadır.

Su altı robotları ise zararlı maddeleri ana gövdelerine bağlı bir filtreleme sistemi ile kıyı arıtma tesislerine aktarmak için tasarlandı. Bu robotik teknoloji, sucul istilacı türlerin transferinden kaynaklanan çevresel tehlikeleri önlemeye olanak tanıyor.

Ayrıca, önemli ölçüde azaltılmış çalışma saatleri ile maliyetleri % 40'a kadar düşürmesi ve gövde kaplamalarına zarar vermeden daha hassas bir temizleme işlemi gerçekleştirmesi bekleniyor.(turkdeniz)

DENİZHABER

Editör: TE Bilişim