Gemilerde OTS (AIS)uygulaması başladı 
 
Türkiye'de gemilerde kaçakçılık, kaza, arama ve kurtarma çalışmalarında büyük kolaylık sağlayacak Otomatik Tanıma Sistemi (AIS) uygulamasına başlandığı bildirildi.  
 
Antalya Liman Başkanı Mustafa Kaplan AA muhabirine yaptığı açıklamada, denizlerin kirlilikten korunması, kaza anında gemilerin yer tespiti, kaçakçılık ve arama kurtarma çalışmalarında büyük kolaylık sağlayacak Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) uygulamasına 1 Ocak itibariyle başlandığını kaydetti. AIS uygulamasının başlamasıyla Türk karasularında bulunan gemiler ile Türk karasularına giriş yapacak gemilerin izlenebileceğini belirten Kaplan, şunları söyledi:

''AIS sistemi bir nevi denizlerde MOBESE görevi görüyor. Kaza anında gemilerin aranmasını kolaylaştıracak, Türk kıyılarına yaklaşan gemiler takip edilebilecek. Denizdeki gemi hareketleri, karadan, denizcilikle ilgili tüm kamu kurumlar tarafından izlenebilecek. Uluslararası Denizcilik Örgütünün (IMO) tüm dünyada uygulanmasını istediği Otomatik Tanımlama Sistemini Avrupa ülkelerinde uygulamaya başlayan ilk ülkelerden biri Türkiye oldu.

Otomatik Tanımlama Sistemi ile tek merkezden Marmara, Karadeniz, Ege ve Akdeniz ile Doğu Akdeniz'e kadar olan alanlarda bulunan tüm gemiler kontrol ve takip edilebilecek.''

Bu yıldan itibaren e-devlet üzerinden gemi ve liman harçlarının elektronik ortamda ödeme kolaylığı getirildiğini de anlatan Kaplan, ''Bu yıl denizcilik sektöründe çok önemli teknik yapılanma yaşandı. Denizcilik sektöründe faaliyette bulunan şirketler ve kişiler, ev ve iş yerlerinden, alacakları hizmetin bedelini internet bankacılığı aracılığıyla ödeyebilecek'' bilgisini verdi.
 

Editör: TE Bilişim