GEMİLERDE LNG DÖNEMİ

Yaklaşık beş yıl içerisinde gemilerde alternatif yakıt olarak LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz ) kullanılabilecek. 
 
Geçtiğimiz hafta Hamburg’da Alman sertifikalandırma şirketi Germanischer Lloyd (GL) tarafından ilk kez  “Gemi Yakıtı Olarak Doğalgaz - Statü ve Trend” konulu bir oturum düzenlendi. Uzun zamandır konuyla ilgili çalışmalar yürüten uzmanlar tarafından katılımcılara  LNG kullanımı ile ilgili geniş kapsamlı bir sunum yapıldı.

Yerli ve yabancı 130 katılımcı ile  gerçekleştirilen toplantıda bir konuşma yapan GL Stratejik Araştırma Başkanı Pierre Sames, “Bugün burada uzun zamandır üzerinde çalıştığımız ve sonunda başarılı bir sonuç aldığımız gemilerde LNG kullanımının önümüzdeki birkaç yıl içerisinde hayata geçebilecek olmasını sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Norveç Merkezli gaz taşımacılık şirketi I.M.Skaugen SE Başkan Yardımcısı Håkan Werner de uzun vadede LNG’nin gemilerde alternatif bir yakıt olacağını ve emisyonları azaltacağı için de çevreye büyük katkı sağlanacağını dile getirdi.

Werner, “Gemilerde LNG kullanımı ile hem yakıttan tasarruf sağlanacak  hem de gemilerin çevreye verdiği zararlar konusundaki tartışmaları da azalmış olacak. Fakat LNG tekniğinin hizmete hazır olması yeterli olmayacak ve aynı zamanda tedarik altyapısı konusunda da çalışmaların hızlandırılması gerekecek Bunun için bir an önce çalışmalara başlanması gerekiyor. Tabii bu tesislerin sağlanması için milyar dolarlık yatırımlar yapılması gerekecek ve bu da zaman alacak ” şeklinde konuştu.

Zengin doğalgaz kaynakları bulunan Norveç’de gemi inşa sanayiinde de yoğun olarak özellikle 1200 TEU’ya kadar olan konteyner gemilerinde ropaxlarda ve yolcu gemilerinde LNG kullanımı üzerinde çalışılıyor.  Norveç’te zaten birkaç yıldır fiyort feribotlarında başarılı bir şekilde yakıt olarak LNG kullanılıyor.  Ayrıca çevreye duyarlılığı nedeniyle ülke çapında da LNG  kullanımı için teşvik söz konusu.

Goteborg Limanı’na LNG terminali

İsveç Göteborg Limanı'nda 2013 yılından itibaren denizcilikte LNG dönemine geçiliyor. Goteborg yerel enerji LNG terminali için kolları sıvadı. İsveçli bir proje uzmanı Linda Sahlén Göteborg Limanı'nda yapılacak LNG terminali için 50 milyon Euro yatırım yapılacağını ve  terminalin 2013 yılında hizmete gireceğini söyledi. 

Aysel GENÇER - PERŞEMBE ROTASI
 

Editör: TE Bilişim