Akdeniz foklarının yaşama alanı olan doğa cenneti Yeni Foça'da denize bırakılan kimyasal atıklar ve asfalt malzemesi, halk plajı olarak kullanılan 3 bin 500 metre uzunluğundaki sahil şeridinde çevre kirliliğine yol açtı. Sahil boydan boya yağ ve ham petrol tabakasıyla kaplanırken tatilciler plajı terk etti. Olaya büyük tepki gösteren balıkçılar ve vatandaşlar sintine bırakan geminin bulunmasını ve ağır ceza verilmesini istedi. Bazı vatandaşlar, denizdeki yağ tabakası ve petrol atıklarını fırça ve kepçelerle kıyıya çekmeye çalıştı. Bölgeye gelen sahil güvenlik, belediye ve jandarma ekipleri incelemelerde bulundu. Denizden numuneler alınarak laboratuvara gönderildi.

Plaja gelen Foça Belediyesi ekipleri, kıyıya yayılan ham petrol ve yağ tabakasını kepçeyle toplayıp traktörlere, kamyonlara doldurdu.

Tatil için Çeşme'den Yeni Foça'ya gelen lise üçüncü sınıf öğrencisi Derya Sarıla ise yürek burkan manzara karşısında gözyaşlarına hakim olamadı. Liseli kız, "Yıllardır buraya gelir tatil yaparız. Böylesine güzel, cennet gibi bir nasıl bu hale sokulur, aklım almıyor" diye ağladı.

Foça Belediye Başkan Yardımcısı Osman Yurtsever, "Bu olay büyük bir çevre felaketidir. Turizme darbe vurmaktan başka bir şey değildir. Özellikle turizm sezonunda böyle bir kirliliğin yaşanması bizi çok üzdü. Yetkililerin bir an önce suçluları bulmasını istiyoruz" dedi.
Yeni Foçalı balıkçılar ise Nemrut Körfezi'ne yük getiren yerli ve yabancı gemilerin gece yarısı denize sintine bıraktığını, pisliklerin dalgalarla birlikte sahile ulaştığını öne sürdü. Civar koylarda da ciddi derecede kirlilik olduğunu ifade eden balıkçılar, bu gemilere caydırıcı yaptırımlar uygulanmasını istedi.

Gemi tespit edilemedi
Olayı duyunca Yeni Foça'ya gittiğini söyleyen Foça Kaymakamı Kamil Köten, kirliliğin üzüntü verici boyutlarda olduğunu belirtti. Köten şunları söyledi: "Kirlilik üzücü boyutta. Açık denizden geçen bir gemi ya da Nemrut'taki iskelelerden ayrılan bir geminin ham petrol atığı sintinesini denize bıraktığı tahmin ediliyor. Ne yazık ki böyle bir olayı yaşatan gemi tespit edilemedi. Kaymakamlık olarak çevre kirliliği yaşatan geminin tespiti için gerekli girişimleri yaptık. Denizlerimizde kirlilik yaratan kim olursa olsun en ağır cezayı keseriz. Belediye ekiplerimiz iki gündür çalışarak Balıkçı barınağı ve yan plajlarındaki temizlik çalışmalarını sürdürüyor. Bu sabahtan itibaren vatandaşlarımız denize girmeye ve sahilde güneşlenmeye başladı. Çıkan atıklar mühürlenerek PETKİM'e verilecek."

Editör: TE Bilişim