İtalyan Sahil Güvenlik görevlisinin batmakta olan Costa Concordia gemisi kaptanı Francesco Schettino ile arasında geçen konuşmalar İtalyan ulusal televizyonunda yayınlandı.

Bilindiği gibi Kaptan Francesco Schettino; gemi Giglio adası yakınlarında kayalıklara çarptıktan sonra gemiyi terketmiş olduğu şeklindeki suçlamaları kabul etmiyor.

Ancak ses kayıtları, 4000 den fazla yolcu ve mürettebat taşıyan Costa Concordia gemisi kayalara çarptıktan sonra batıncaya kadar geçen sürede yaşanan kaos ve kargaşayı ortaya koyuyor.

Bir can filikasına binmiş olan Kaptan Schettino, kayıtlarda Batı İtalya’da liman kenti Livorno’daki merkez üste görevli Sahil Güvenlik yetkilisi ile konuşuyor.
Gemide şu ana kadar 11 kişinin cesedi bulundu, 23 kişi ise halen kayıp.

Sahil Güvenlik yetkilisi De Falco, daha sonra Livorno’daki yerel bir gazeteye verdiği mülakatta, kaptanın sesinin tonundan “durumun çok kötü olduğunu” hissettiğini söyledi. Schettino’nun avukatı ise yorum yapamayacağını bildirdi.

euters haber ajansının İtalyanca’dan İngilizce’ye yaptığı çeviriden DenizHaber tarafından Türkçeye aktarılan metine göre De Falco ile kaptan Schettino arasında geçen konuşmalar şöyle:

Sahil Güvenlik: Merhaba.

Kaptan: İyi akşamlar, Şef.

Sahil Güvenlik: Dinle, ben Livorno’dan De Falco. Kaptanla mı konuşuyorum?

Kaptan: İyi akşamlar Şef De Falco.

Sahil Güvenlik: bana adını söyler misin lütfen..

Kaptan: Ben Kaptan Schettino, şef…

Sahil Güvenlik: Schettino?

Kaptan: Evet…

Sahil Güvenlik: Dinle, Schettino. Gemide sıkışmış kalmış insanlar var. Şimdi, can filikanla birlikte git. Geminin baş bodoslamasında, sancak tarafta bir çarmıh merdiven var. Bu çarmıhtan tırman ve gemiye çık. Gemiye çık, oradan beni ara ve orada kaç kişi olduğunu bana söyle. Anlaşıldı mı? Bu konuşma kaydediliyor, Kaptan Schettino.

(Kaptan konuşmaya çalışıyor ancak sahil güvenlik onu tam olarak duyamıyor. Sahil Güvenlik ofisinde gürültülü konuşmalar…)

Sahil Güvenlik: Konuşsana! (Kaptan konuşmaya çalışır) Kaptan, elini mikrofona koy ve daha yüksek sesle konuş!

Kaptan: Şu anda gemi yatık vaziyette…

Sahil Güvenlik: Baş bodoslamadaki çarmıhtan aşağıya inen insanlar var. Tam aksi yönde git, gemiye geri dön, bana gemide kaç kişi olduğunu ve neleri olduğunu bildir. Bana orada çocuklar var mı, kadınlar varmı ve ne gibi yardıma ihtiyaçları var onu söyle. Ve bu grupların her birinden kaç kişi olduğunu bildireceksin. Anlaşıldı mı?

Dinle Schettino, belki denizden paçayı sıyırdın ama sana ben gününü göstereceğim. Sana bunu ben ödeteceğim. Allahın cezası, gemiye geri dön!

(Arka planda gürültüler duyuluyor. Odadaki diğer Sahil Güvenlik subaylarının heyecanle “Gemi! Gemi! Diye bağırdıkları duyuluyor)

Kaptan: Lütfen…

Sahil Güvenlik: Bu işin lütfeni kalmadı artık. Gemiye geri dön. Bana gemiye geri döndüğünün güvencesini ver.

Kaptan: Ben bir can fişlikasındayım. Burada aşağıdayım ben. Ben buradan bir yere gitmiyorum. Ben buradayım.

Sahil Güvenlik: Ne yapıyorsun, Kaptan?

Kaptan: Ben burada kurtarma operasyonunu koordine …

Sahil Güvenlik: (Sözünü keserek): Orada neyin koordinesini ediyorsun. Gemiye dön! Kurtarmayı gemiden koordine et! Red mi ediyorsun?

Kaptan: Hayır, reddediyor değilim.

Sahil Güvenlik: Gemiye geri dönmeyi red mi ediyorsun, kaptan? Bana gemiye neden geri dönmediğini söyle.

Kaptan: (Anlaşılmaz şeyler) …. Bir başka can filikası var….

Sahil Güvenlik: (Sözünü keserek, bağırarak): Sen hemen şimdi gemiye döneceksin. Bu bir emirdir. Başka hiçbir şey seni ilgilendirmiyor. Sen “gemiyi terk” emrini verdin ve bitti. Şimdi emirleri ben veriyorum. Gemiye geri dön! Anlaşıldı mı? Beni duyuyor musun?

Kaptan: Gemiye geri dönüyorum.

Sahil Güvenlik: Git! Gemiye gider gitmez beni hemen ara. Benim kurtarma ekibim geminin baş tarafında.

Kaptan: Kurtarma tekneniz nerde?

Sahil Güvenlik: Benim kurtarma botum geminin baş tarafında. Şimdiden bazı cesetler var, Schettino. Git!

Kaptan: Kaç ceset var?

Sahil Güvenlik: Bilmiyorum. Hey Allahım, bunu bana sen söylemelisin!

Kaptan: Farkında değilsin galiba. Burası karanlık ve hiçbir şey göremiyoruz!

Sahil Güvenlik: Öyle mi? Peki karanlıksa evine mi gideceksin Schettino. Karanlık ve evine mi gitmek istiyorsun? Geminin baş tarafına git hemen ve bana ne yapılması gerektiğini bildir, kaç kişi olduğunu söyle, ve neye ihtiyaçları olduklarını bildir. Hemen!

Kaptan: Benim 2. Kaptanım burada yanımda…

Sahil Güvenlik: Öyleyse ikiniz de gidin! İkiniz de! 2. Kaptanının adı ne?

Kaptan: Adı Dimitri.

Sahil Güvenlik: Adının devamı yok mu? Devamı ne? Şimdi sen ve 2. Kaptanın hemen gemiye dönüyorsunuz. Tamam mı?

Kaptan: Bak, Şef. Ben gemiye geri dönmek istiyorum ama diğer can filikası buradaki, dyrdy ve sürükleniyor. Aradım…

Sahil Güvenlik: (Sözünü keserek) Bir saattir bana bunu söyleyip duruyorsun! Şimdi gemiye dön! Gemiye çık, ve bana acilen orada kaç kişi olduğunu bildir!

Kaptan: Tamam, Şef.

Sahil Güvenlik: Git! Hemen!

Liman Başkanlığına göre son cümleler konuşulduğunda yerel saat 01:46 idi. Schettino;yerel saatle 12:30’da bir kayanın üzerinde sığınmış olarak görünmüştü. Tanıklar, onun tekrar gemiye gitmediğini ve saat 06:00 ya dek süren kurtarma operasyonlarına katılmadığını söylüyor.

Editör: TE Bilişim