Costa Concordia gemi kazasının ardından İtalya’da kamuyounun hedefinde Kaptan Francesco Schettino var.

Ancak ikinci kaptanıyla birlikte tutuklanan Schettino, devrilen gemiden kayıp düşerek ‘yanlışlıkla’ gemiyi terk ettiğini, sonrasında da yolcuları kurtarmak için elinden geleni yaptığını iddia ediyor.

Avukatı Bruno Leporatti de canını kurtarmaya çalışan yolcuları, yakında bir kayalığın üzerinden izleyen kaptanı savunuyor:

“Öylece yolcuların arasında korkup saklanmış değildi. Evet bir kayadan bakıyordu ama o her zaman gemisini düşünüyordu, o sonra da telefonla sorulara cevap veriyor ve bilgilendiriyordu.”

Kaptanın kazanın hemen ardından liman şefliği ile yaptığı konuşmada, gemiye dönmemek için ısrarı dikkat çekmişti. Kayıtlarda Kaptan Schettino, ilk gemiye geri dönme çağrılarını reddederek havanın karanlık olduğunu birşeyin görülmediğini söylüyor.

İtalyan savcılar ise kaza yerindeki sorumsuzluğu göz önüne alınarak kaptanın ev hapsinde tutulması kararına karşı çıktıklarını bildirdi:

“Schettino’ya sorumluluklarından kaçabilecek bir ortam yaratmamak istiyoruz. Onun gemide sergilediği davranışlar bize pozitif bir izlenim bırakmadı.”

Kaza sonrasında gemiden S.O.S sinyali bile gelmediğini, yetkililerin gemideki yolcuların telefonlarıyla durumdan haberdar oldukları bildirildi.

Editör: TE Bilişim