Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu gemi söküm tesislerinde meydana gelen kazalarla ilgili demokrasi meydanında basın açıklaması yaptı.

Aliağa’da bulunan bir gemi söküm şirketine söküm için getirilen, 1980′li yıllarda çekilen “Aşk Gemisi” isimli dizisinin sahnesi olarak kullanılan Quail Crusises adlı kurvaziyer gemisinde, iş kazası sonucunda yaşamını yitiren vatandaşlar için Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu demokrasi meydanında basın açıklaması yaptı.

“GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI”

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen temsilcisi Ahmet Tüfek, Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu’nun uyarılarını dikkate alınmadığını vurgulayarak, ‘’Bunlar gemi söküm tesislerini kapattırmak istiyorlar ve arkalarında siyasi rant peşinde koşanlar var denilerek işçilerle birlikte bir basın açıklaması yaptılar. Kendilerini savundular. Bilinmelidir ki, Emek ve Demokrasi Platformu geri dönüşümün dünyanın değişik koylarında çürümeye terk edilecek yaşlı ve eski gemilerin burada ekonomiye kazandırıldığının bilincindedir.Gemi sanayicilerinden çevreye ve insana duyarlı gerekli önlemlerin alındığı bir üretim gerçekleştirmelerini istemekteyiz” dedi.

“ÖLÜM HABERLERİYLE, ÇIĞLIKLARLA UYANIYORUZ”

Tüfek,“Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu olarak, insana ve çevreye karşı duyarlı bir üretimin gerçekleşmesini talep ediyoruz. Hükümeti ve yetkilileri uyarıyoruz. İstiyoruz ki Aliağa işçi ölüm haberleriyle güne başlamasın. Önlemler alınarak üretim gerçekleşsin. Ne yazık ki; yine ölüm haberleriyle, çığlıklarla uyanıyoruz. İtalya’dan Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’ne getirilen ‘Quail Cruises’ adlı kruvaziyer gemisinin makine dairesinde biriken suyu boşaltmak için işçiler mazotla çalışan su tahliye pompasını çalıştırıp suyu boşaltmak istemişler. Çalıştırılan pompanın egsoz gazından zehirlenererek 2 işçi yaşamını yitirmiştir. Doğan Balcı ile Davut Özdemir yaşamlarını yitirdi. Zehirlenen ve durumları ağır olduğu belirtilen diğer işçilerden Ahmet Acet Ege Üniversitesi’ne, Nuri Çetin ise Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi” dedi.

“GEMİDE ÖLÇÜMLER,KONTROLLER YAPILDI MI ?“

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen temsilcisi Ahmet Tüfek, “Gemide söküm yapabilmek için firma tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Aliağa Gemi Sökümcüleri Derneği’nden gerekli izinlerin alınmadığı öne sürülüyor. Sökümü yapılacak gemide gaz ölçümü ve radyasyon kontrollerinin de yapılmadığı iddia edilmiştir. Zehirlenmeye ise sanıldığı gibi su tahliye pompasının egzozundan çıkan gazın değil makine dairesindeki klimadan sızan “freon” gazının neden olduğu ifade edildi. Özellikle yolcu gemilerindeki klimaların kompresöründe yoğun miktarda bulunan freon gazının Aşk Gemisi’nin gelirken yaptığı kazanın ardından sızmış olabileceği öne sürüldü. Gaz ölçüm cihazlarıyla kontrol yapılmadan içeriye girilmesinin tam bir intihar olduğu kaydedildi. Biz hangi gazın zehirlenmeye neden olduğuna fazla takılmadan soruyoruz. Gemide çalışma başlatılmada gerekli ölçümler,kontroller yapıldı mı? Yapıldığına inanmıyoruz. Daha çok para kazanma hırsı ile gerekli önlemlerin alınmadığı, işçilere güvenli çalışma ortamı sağlamadan çalıştırmak cinayete davetiye çıkarmaktır” diye konuştu.

“İŞ YERLERİNİN İŞÇİ MEZARLIĞI OLMAMASINI İSTİYORUZ”

Tüfek,“Biz Aliağa’nın denizinin çöplük, gemilerin ve iş yerlerinin işçi mezarlığı olmamasını istiyoruz. Yetkilileri ve şirket yetkilerini önlem almaya davet ediyoruz. Bu cinayet dünyanın en iyisi denilen,örnek gösterilen ama her türlü kuralsızlığa ve ihlale göz yumulan Gemi Söküm Tesisleri patronlarının ortaçağı aratmayan ilkel kölelik ilişkilerinde çalışma koşullarını dayatması sonucu gerçekleştiğinin altını bir kez daha çiziyoruz. Bu iş cinayetlerinin sorumluları, patronların çok çalıştırıp,en basit emniyet tedbirlerini bile almadan, aşırı kar hırsı ve insana değer vermeme anlayışıdır. Ve bunlara göz yuman,görmezden gelen,işçilerin çığlıklarına kulaklarını tıkayan Hükümet ve yerel yöneticilerdir” dedi.

“İŞ CİNAYETLERİNE KAZA DEYİP ÜSTÜNÜ ÖRTMEK CİNAYETE ORTAK OLMAKTIR”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş cinayetlerini ve ona yol açan koşulları görmezden geliyor diyen Ahmet Tüfek,“ Gemi söküm tesisleri kurulduğundan bu yana iş kazalarıyla ilgili hiçbir tutanak tutmayan, hiçbir ceza vermeyen,istatistik düzenlemeyen, işçilerin ölmesini hiç önemsemeyen bir hükümetle karşı karşıyayız. Bu çağdışı çalışma koşullarına dur demek, hepimizin görevi, yetkilileri, iş yasalarına ve işçi sağlığı iş güvenliği tedbirlerini almaya, Hükümeti ise, çalışanların lehine yeni düzenlemeler yapmaya çağırıyoruz. İşçileri örgütlenmeye, sendikaları örgütlülüğü çoğaltmaya,Siyasi partileri işçiler lehine yasal düzenlemeler için birlikte mücadeleye etmeye çağırıyoruz. Biz Emek ve Demokrasi Platformu olarak partilerine bakılmaksızın bütün İzmir Milletvekillerini Aliağa’ya davet ediyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim