MHP'li Tanrıkulu, gemi sektörünün sorunları için 3 bakana soru önergesi verdi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, gemi sektörünün sorunlarının çözümü için TBMM'ye soru önergesi verdi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, gemi sektörünün sorunlarının çözümü için TBMM'ye soru önergesi verdi. Tanrıkulu, yaptığı açıklamada, "Yıllardır çözülemeyen sıkıntılar hakkında TBMM’de 3 Bakan’a vermiş olduğumuz yazılı soru önergelerimizle, bu alandaki sorunların dikkate alınmasını ve biran önce Türk gemi adamlarımız lehine çözüme kavuşturulmasını istiyoruz." dedi.

MHP’li Tanrıkulu, gemi sektörünün sorunları ile ilgili olarak TBMM’de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Maliye Bakanlığı'na yazılı soru önergesi verdi. Tanrıkulu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bugün gemilerde çalışan Türk gemi adamlarının da (tayfa, çarkçı, makinist, mühendis, kaptan vb.) yıllardır devam eden ve çözüm bekleyen sorunları bulunmaktadır. Bunların başında da yabancı bayraklı gemilerde Türk çalışma mevzuatının uygulanmaması ve kayıtdışı, mesleki becerisi yeterli olmayan, ucuz yabancı uyruklu personel çalıştırma gelmektedir." diye konuştu.

Türk sahipli ancak iktidarın yabancı ülkelerin sağladığı avantajları sağlayamadığı için halen yabancı bayrak altında sefer yapan gemilerde çalışan Türk gemi adamlarının çalışma sorunlarının giderek büyüdüğünü iddia eden Tanrıkulu, şu ifadeleri kullandı: "Özellikle yabancı bayraklı gemilerde çalışan Türk gemi adamları için yeni bir sosyal güvenlik sisteminin oluşturulması zaruret olmuştur. Çünkü Deniz İş Kanunu’nun sınırları Türk gemi adamı, Türk işveren ve Türk bayraklı gemiyle çizilmiş durumdadır. Yani gemi (işyeri) Türk bayraklı olacak, işveren Türk olacak, gemi adamı da öyle! Türk gemi adamlarımızı mağdur eden bu mevzuatın biran önce değiştirilmesi ve mevzuatta yabancı gemilerde çalışanımızın tüm hakları korunmalıdır."

"DENİZCİLİK SEKTÖRÜNÜN KAYIT DIŞI İSTİHDAMI YÜZDE 38"

İşsizlik rakamlarının bir yıl öncesine göre neredeyse 1 puanlık artış göstererek Haziran 2013’te yüzde 8,8’i bulduğunu aktaran Tanrıkulu, denizcilik sektörünün hesaba katılmadığı kayıtdışı istihdam ise yüzde 38’ler civarında olduğunu öne sürdü. İktidarın 11 yıldır kayıtdışı istihdam ile baş edemediğini savunan Tanrıkulu, bugün denizcilik okullarından mezun olan binlerce vatandaşın, çalışma hayatı sorunları ve kayıtdışı istihdam yüzünden iş bulamadığını belirtti. Tanrıkulu, şu öneride de bulundu: "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde muhakkak denizcilik okullarından mezun olanların branşlarına göre envanteri tutulmalı, eleman ihtiyacı olan gemilerin ihtiyaçlarının, bu envanterden sağlanmasının yasal düzenlemesi gerçekleştirilmelidir."

 Tanrıkulu, "Yıllardır çözülemeyen bu sıkıntılar hakkında TBMM’de üç Bakan’a vermiş olduğumuz yazılı soru önergelerimizle, bu alandaki sorunların dikkate alınmasını ve biran önce Türk gemi adamlarımız lehine çözüme kavuşturulmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim