Gemi kaptanı, zabitleri, yardımcı zabitleri, stajyerleri, tayfaları ve yardımcı hizmet personelinden oluşan gemi adamları, sicil limanı kaydını, sadece bir kez olmak üzere başka bir limana nakledebilecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Gemiadamları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliği Resmi Gazete'de Yayımlandı. Yönetmelik ile "Güverte sınıfı gemi adamı yeterlikleri"nin şartlarıyla ilgili 8. maddede değişiklik yapıldı. Buna göre 500-3 bin GT (gross tonilata) arası gemilerde vardiya zabiti olmak için müracaat edenlerin sözleşmenin öngördüğü müfredat programlarını uygulayan ve uygunluğu onaylanan 4 yıllık Denizcilik Anadolu Meslek Liseleri, Denizcilik Anadolu Teknik Liseleri'nin denizcilik alanlarının gemi yönetimi dalı veya aynı müfredatı uygulayan ve İdare tarafından uygunluğu onaylanan yükseköğretim kurumlarının önlisans programlarından mezun olmak ve liman seferi dışında çalışan 500 GT'den büyük gemilerde, altı ayı köprü üstünde eğitim olmak üzere toplam 12 ay deniz eğitimini onaylanmış bir staj defterine uygun olarak başarı ile tamamlaması gerekecek.

-SİCİL LİMAN KAYDI, BİR KEZ BAŞKA BİR LİMANA NAKLEDİLEBİLECEK-
 
Liman başkanlıklarınca yapılan inceleme sonucu, durumları gemi adamları sınavlarına girmeye uygun olanlara "gemi adamları sınavları kimlik belgesi" düzenlenerek verilecek. Liman başkanlıkları, planlanarak duyurusu yapılmış gemi adamları sınavlarından en az üç gün önce gemi adamları sınavlarına girecek gemi adamları çizelgesini, her yeterlik grubu için ayrı ayrı tanzim ederek, sınava gireceklerin üçer adet fotoğrafları ile birlikte gemi adamlığı sınav merkezine gönderecek. Sınavı başaramayıp bütünlemeye kalan gemi adamları, daha sonraki sınav dönemlerinde merkeze yalnızca bir dilekçe vererek başvurularını yenileyecek.

Bir gemi adamının sicil limanı, kütükleme işlemlerinin yapıldığı ve yürütüldüğü liman başkanlığı olacak. Gemi adamı adayları, ikamet ettiği yerin liman başkanlığını sicil limanı olarak seçecek. İkamet ettiği yerde liman başkanlığı bulunmaya gemi adamı adayları, ikamet ettiği yere en yakın liman başkanlığını sicil limanı olarak seçecek.

Gemiadamı, sicil limanı kaydını, sadece bir kez olmak üzere başka bir limana nakledebilecek.

-YETERLİLİK YÜKSELTİLMESİ İÇİN GEREKLİ DENİZ HİZMETİ 24 AY OLACAK-
 
1 Temmuz 2013 tarihine kadar,

  • vardiya zabitliğinden 1. zabitliğe,
  • 1. zabitlikten kaptanlığa,
  • uzakyol vardiya zabitliğinden uzakyol 1. zabitliğine,
  • uzakyol 1.zabitlikten uzakyol kaptanlığına,
  • makine zabitliğinden 2. makinistliğe,
  • 2. makinistlikten başmakinistliğe,
  • uzakyol vardiya mühendisliği veya makinistliğinden uzakyol 2. mühendisliği veya makinistliğine,
  • uzakyol 2. mühendislik veya makinistlikten uzakyol başmühendis veya makinistliğe

yükselmek için bu Yönetmelikte belirtilen şartları yerine getirerek başvuruda bulunan gemiadamlarından, yeterlik yükseltmeleri için gerekli deniz hizmeti 24 ay olacak.
 
-GEMİADAMI YETERLİK BELGESİ ALINMASINA İLİŞKİN GEÇİŞ HÜKÜMLERİ-

 
1 Ocak 2012-31 Aralık 2012 tarihleri arasında Deniz Harp Okulu'ndan mezun veya mezun olmadan ayrılanlar ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan ayrılanlardan gemi adamı yeterlik belgesini ilk kez alacak olanlara bu Yönetmeliğin 23 Ağustos 2012 tarihinden önceki hükümleri uygulanacak.

Daha sonraki yeterlik yükselmeleri için bu Yönetmeliğin eğitim, sınav ve deniz hizmeti ile ilgili hükümleri uygulanacak. Yönetmelik Cma gününden itibaren yürürlüğe girdi.

Editör: TE Bilişim