GEMİADAMLARI KURSLARI’NA DİKKAT!...

T.C bayraklı gemilerde pasaport yerine geçen ‘gemi adamı cüzdanı’ ile ilgili olarak miço,silici ve kamarotlara verilen STCW kurslarında sorunlar var…

Denizciliğe adım atarak gemi, yat ya da balıkçı teknesinde çalışmak isteyen miço, silici ve kamarotlar için düzenlenen STCW kursları; sahte kurs ve iş bulma vaatleri gibi tehlikelerle karşı karşıya.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘STCW kursları’nda eğitim içi organizasyonu sağlayan şef Mahmut Çanka, İzmir’de böyle bir tehlikeden sözetmenin mümkün olmadığını ancak, başka yerlerde bu tür sorunların yaşandığını dile getirdi. Çanka, Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürlüğü ve Liman Başkanlığı’nın denetimlerini özenle yaptığını sözlerine ekledi.

STCW kurslarının 13 iş günü devam ettiğini, bazı yerlerde bu süre dolmadan eğitime son verilebildiğinin altını çizen Çanka, “Bu kurslar, rant kapısı değil. İzmir dışında açılan kursların bazılarının bu niyet doğrultusunda açıldığı duyumlarını alıyoruz. Hiç kursa gelmeden eğitimi tamamlamış sayılıyor ve kendisine belge verilebiliyor. Bunun yanında denizci olmak isteyenler iş vaadi ile kandırılıyor. Bu tehlikelere çok dikkat edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

17 YILDA 500 KURS

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ve Üniversite işbirliği ile 1988 yılından bu yana 500’ün üzerinde çeşitli denizcilik ve STCW kursu düzenlendiğini, kurslar sonucunda eğitimli gençlerin denize açıldıklarını aktaran Çanka, sözlerini şöyle sürdürdü:

“STCW kurslarının düzenlenebilmesi için Denizcilik Müsteşarlığı’nın belirlediği kriterler var. Bu kriterleri yerine getiren ve Denizcilik Müsteşarlığı’nın onayını alan herkes STCW kursu açabilir. Bu kurslar ilk defa gemi adamı olacaklar için can kurtarma araçları, ilkyardım, denizde sağ kalma, personel eğitimi ve yangınla mücadele gibi bölümlerden oluşuyor. İstenilen kriterlerden bazıları kurs yerinde gerekli gemicilik malzemelerinin bulunması, yangın ekipmanlarının olması. En önemli kriter ise belirli derslerin denizde uygulamalı olarak verilmesi. Bunun yanında kursu başarı ile tamamlayanlara, sağlık ve emniyetten gerekli belgeleri almalarının ardından ‘gemi adamı cüzdanı’ veriliyor.  Bu belge, uluslararası belge olmasının yanında T:C bayraklı gemilerde pasaport yerine geçiyor. Daha önceden 2-3 ay içerisinde verilen gemi adamı cüzdanı şimdi Denizcilik Müsteşarlığı’nın katkıları ile aynı gün içerisinde veriliyor” dedi.

Kaynak:Nuran Can-İzmir

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim