Gemi yangınında 5 şüpheliye 15'er yıl

Tuzla'da, Tuzla Gemi Endüstrisi A.Ş isimli tersanede Hong Kong bandıralı 'M/T LR2 POSEDION' isimli gemide yapılan bakım ve onarım çalışmaları sırasında çıkan yangında hayatını kaybeden Mehmet Tütüncü (58) ve Muhammed Ali Yılmaz'ın (27) ölümüyle ilgili soruşturma tamamlandı. Savcılık, 5 şüpheli hakkında, 'Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

Tuzla tersaneler bölgesinde bulunan Tuzla Gemi Endüstrisi A.Ş. isimli tersanede 28 Ocak'ta meydana gelen olayda, Hong Kong bandıralı M/T LR2 POSEDION isimli geminin bakımı sırasında yakıt tankından boşaltım yapıldığı esnada patlama meydana geldi ve yangın çıktı. Yangın, itfaiyenin uğraşları sonucu söndürülürken, 2 işçi hayatını kaybetti, 1'i ağır 11 işçi ise yaralandı. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, soruşturma kapsamı ve başsavcılığın talimatı doğrultusunda geminin sorumlusu olarak gözaltına alınan Hindistan vatandaşı kaptan Rashpal Sıngh Dhalıwal (47), emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Kaptan Rashpal Sıngh Dhalıwal (47), ifadesinin ardından savcılık tarafından, 'Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçundan adli kontrol kararı verilmek üzere nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi ve 100 bin lira güvence bedeli yatırması ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

15 YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR

Olayla ilgili yürütülen soruşturmanın tamamlanmasının ardından Anadolu Cumhuriyet Savcılığı tarafından iddianame düzenlendi. İddianamede, hazırlanan bilirkişi raporunda, 'M/T LR2 Posedıon' isimli geminin kaptanı Rashpal Sıngh Dhalıwal, Gemak-Tuzla İşletme Müdürü Fırat Taştan ve Gemak-İSG Müdürü Mehmet Yavlal'ın asli kusurlu, ölen işçilerin işvereni alt işveren Gökdeniz Müh. İnş. Dış Tic. Denizcilik Tur. San. Tic. Ltd. Şti. yetkilisi Turan Morgül ve alt işveren Aydın Gemi Boru Donatım ünvanlı şirket sahibi İnan Erman'ın tali kusurlu olduğunun belirtildiği, bu nedenle de 5 şüphelinin 'Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edildi.

Editör: TE Bilişim