GEMİ VE YAT TASARIMINA 200 BİN DOLAR DEVLET DESTEĞİ GELDİ‏

Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2008/2)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2015/1) dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ’in 6. maddesinde yapılan değişiklik ile yeni destek maddeleri getirildi:

“MADDE 6/A – (1) Bu Tebliğ çerçevesinde şirketlerin destek kapsamına alınan tasarım ve ürün geliştirme projeleri için,

a) İstihdam edilen tasarımcı, modelist ve mühendislerin brüt maaşları toplam en fazla 1.000.000 ABD Doları,

b) Alet, teçhizat, malzeme ve yazılım giderleri toplam en fazla 250.000 ABD Doları,

c) Seyahat ve web sitesi üyeliğine ilişkin giderleri toplam en fazla 150.000 ABD Doları, olmak üzere proje bazında % 50 oranında desteklenir.

(2) Bir şirketin en fazla bir adet projesi desteklenir.

(3) Birinci fıkranın (a) bendi kapsamında istihdam edilen tasarımcılardan azami ikisi yabancı olabilir.

MADDE 6/B – (1) Gemi ve yat sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin Türkiye’de yerleşik şirketlerden alacakları tasarım hizmetine ilişkin giderleri yıllık en fazla 200.000 ABD Dolarına kadar % 50 oranında 5 yıl süresince desteklenir.”

“GEMİ VE YAT TASARIMI” DA DESTEK KAPSAMINA ALINDI

2008 yılında yayımlanan Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ’de “gemi ve yat tasarımı” ile ilgili herhangi bir destek maddesi bulunmuyordu. Yapılan değişiklik ile “Gemi ve yat sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin Türkiye’de yerleşik şirketlerden alacakları tasarım hizmetine ilişkin giderleri yıllık en fazla 200.000 ABD Dolarına kadar % 50 oranında 5 yıl süresince desteklenir.” denilerek, “gemi ve yat tasarımı” ile ilgili de destek getirilmiş oldu.

GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI (GMO) ÖNCÜLÜK ETTİ

Gemi Mühendisleri Odası’nın (GMO) geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği Gemi İnşa Sanayi Strateji Çalıştaylarında gemi ve yat tasarımının teşvik edilmesi gerektiği vurgulanmış ve GMO tarafından yayımlanan Kasım 2014 Endaze bülteninde de gündeme getirilmişti. GMO’nun özellikle Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı Lütfi ELVAN ile yaptığı görüşmeler neticesinde “yerli gemi ve yat tasarımının teşviki” konularında gelişme sağlanması konusunda görüş birliğine varılmıştı.

04 Haziran 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2008/2)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin (Tebliğ No: 2015/1) 6/B. maddesi ile “Gemi ve yat sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin Türkiye’de yerleşik şirketlerden alacakları tasarım hizmetine ilişkin giderleri yıllık en fazla 200.000 ABD Dolarına kadar % 50 oranında 5 yıl süresince desteklenir.” denilerek, gemi ve yat tasarımına devlet desteği sağlanmasıyla ilgili önemli bir adım atılmış oldu.

MÜRACATLAR EKONOMİ BAKANLIĞINA YAPILACAK

GMO’nun üyelerinin başvurularını hızlandırmak ve yol göstermek adına yaptığı araştırma sonucunda, Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ’in uygulamasının Ekonomi Bakanlığı'nın ilgili birimi olan İhracat Genel Müdürlüğü (Tel = 0 (312) 212 88 58 - Faks = 0 (312) 212 88 81) aracılıyla yapılacağı ve söz konusu desteğin uygulamasıyla ilgili her türlü bilginin Ekonomi Bakanlığı'nın 444 43 63 numaralı danışma hattından bilgi alınabileceği bilgisine ulaşıldı.

GMO’nun üyelerine ve gemi/yat inşa sektörüne yönelik bilgilendirmelerinde, başvuru yapılmadan önce, Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2008/2) ile Bu Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2015/1) ve Tasarım Desteği Hakkında Tebliğin (2008/2) Uygulama Usul Ve Esaslarına Ait Genelge’nin dikkatle incelenmesi gerektiği belirtildi.

Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ’in 6A ve 6/B maddeleri ile ilgili getirilen desteklerle ilgili olarak da Ekonomi Bakanlığınca ilave bir Uygulama Usul ve Esaslarına Ait Genelge çıkarılabileceği tahmin ediliyor.

GMO, BİLGİLENDİRME SEMİNERLERİ DÜZENLEYECEK

GMO tarafından, Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ’in uygulamasına ilişkin olarak gemi ve yat inşa sektöründe farkındalığı arttırmak ve destek uygulasınmadan maksimum faydanın elde edilmesini sağlamak adına ilerleyen günlerde Ekonomi Bakanlığı’ndan ilgili uzmanların ve yetkililerin de katılacağı toplantılar ve bilgilendirme seminerleri düzenleneceği belirtildi.

Editör: TE Bilişim