Ekonomik kriz öncesi dünya gemi ve yat sanayi alanında 5. sıraya yükselen "gemi ve yat sektörü", tasarım gücünü gençlerle takviye edecek. Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği organizatörlüğünde bu yıl ilk kez düzenlenecek olan 1. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması, genç tasarımcıları teşvik ederek sektörünün gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Gemi Mühendisleri Odası (GMO) ve Türk Loydu işbirliği ile yürütülen yarışma 4 yıl boyunca devam edecek. Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak, bu yıl ilk kez düzenlenen yarışmaya gemi inşa tasarımı yapan üniversiteleri seçtiklerini, ileriki yıllarda yarışmanın tüm branşlardaki tasarım öğrencilerine açılacağını bildirdi.

Başaran Bayrak ayrıca, 4 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan ve 1.5 milyar dolar ihracat yapan sektörün, ürettiği katma değeri yüksek ürünler yanında özgün ve modern tasarımlarla dünya pazarında söz sahibi olabilecek potansiyel taşıdığına dikkat çekerek, yarışmanın bu potansiyeli artıracağını söyledi.

Yarışma, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki üniversitelerin Gemi İnşa Mühendisliği, Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümlerinde eğitim gören lisans ve lisansüstü öğrenci gruplarına açık olan yarışmanın finali ve ödül töreni 27 Nisan 2012 tarihinde gerçekleştirilecek.

Başvurular arasından jürinin belirleyeceği yarışma birincisi 15 bin TL para ödülüne sahip olacak. İkincinin 10 bin, üçüncünün ise 5 bin TL kazanacağı yarışmada, birinci olan tasarımcının yurtdışındaki eğitim giderleri de en fazla iki yıl süreyle desteklenecek.

Editör: TE Bilişim