Suriye'ye giderken Mayıs ayında Güney Kore'de Birleşmiş Milletler adına alıkonulan gemiye BM kurallarını ihlal etmesi sebebiyle el konulduğu, geminin Kuzey Kore'ye ait füze parçalarını taşıdığı bildirildi.
 
Mayıs ayında füze yapımında kullanılan grafit silindir yüklü bir Çin gemisi Suriye'ye giderken ele geçirildi.  Birleşmiş Milletler'e bağlı Güvenlik Konseyi diplomatları, geminin Kuzey Kore'den yola çıktığını ve Birleşmiş Milletler'in yaptırımlarını ihlal ettiğini açıkladılar.
 
İsimlerinin açıklanmasını istemeyen diplomatlar, Reuters'a yaptıkları açıklamada, Xin Yan Tai isimli ve 445 grafit silindir yüklü Çin gemisini Güney Kore görevlileri ele geçirdiler.
 
Güney Kore yönetimi, gemiyi Güney Kore Busan Limanına çektiler. Grafit silindirlerin Suriye'de Elektrik Parçaları (Kat'ıl Gayyar El-kehriba) isimli bir şirkete götürüldüğü söylendi.
 
Güney Koreli yetkililer, yük gemisinin ele geçirildiğini 24 Ekim'de Güvenlik Konseyi'ne bağlı Kuzey Kore yaptırım komitesine haber verdiler. Elçiler, Çin'in ortaya çıkan karışıklığı aydınlatmak için her türlü yardımı sunmaya hazır olduğunu bildirdiğini açıkladılar.
Diplomatlar: "Çinli gemi mürettebatının ne taşıdıklarından haberdar olmamaları mümkün. Çin'in olayın tahkikatı için yardım önermesi önemli bir gelişme" dediler.
 
Diplomatlar grafit silindirlerinin balistik füze yapma programlarından kullanmaya uygun bir madde olduklarını hatırlattılar ve Güney Kore'nin olayın aydınlatılmasında Çin'le ortak çalışma yürüteceğini eklediler.
 
Suriye'ye giden geminin Kuzey Koreli ticari bir şirket tarafından hazırlandığını söyleyen diplomatlar silindirleri teslim alması planlanan Suriye şirketinin Kuzey Koreli şirkete bağlı olabileceğine dikkat çektiler.
 
Kuzey Kore yaptığı nükleer denemelerden dolayı 2006 ve 2009 yıllarında BM Güvenlik Konseyi yaptırımlarına maruz kalmış ve bu ülkenin nükleer füze teknolojisi ithal veya ihraç etmesi yasaklanmıştı.
Editör: TE Bilişim